masutoaitemu

【マストアイテム】 Japanese noun : must-have, essential item

Ympäristöystävällistä ja eettistä turkista

with 8 comments

Turkiksiin ja turkistarhaukseen liitetään varmasti paljon -köh- mielenkiintoisia adjektiiveja, muttei taatusti sanoja eettinen ja ympäristöystävällinen. Asiat tuppaavat kuitenkin kehittyä, niin tämäkin.

Markkinoille on nimittäin tulossa villiturkiksista tehtyjä vaatteita ja asusteita. Asia on minulle uusi, joten lainaan Wild Finnish Furin tiedotetta:

Suomessa kuolee vuosittain satoja tuhansia luonnonvaraisia eläimiä laillisessa kannansäätelyllisessä metsästyksessä, liikenteessä ja muiden onnettomuuksien seurauksena. Osaa haltuun otetuista eläinruhoista käytetään hyödyksi esim. ravintona, mutta etenkin luonnonturkis, nahka ja karvat jäävät useimmissa tapauksessa hyödyntämättä, koska eläinten keräily ja käsittely on puutteellista. Lisäksi keräilyn hinta ei kata pyynnin ja käsittelyn kustannuksia. Tehokasta pyyntiä kohdistetaan erityisesti maahamme ja sen lähiympäristöön tuotuihin vierasperäisiin lajeihin. Luontoomme levinneinä ne saattavat sopeutua toimivaksi osaksi eläimistöämme, mutta niiden suhteita ja vaikutuksia alkuperäisiin lajeihimme halutaan tarkoin seurata. Kunnes vierasperäisten lajien kaikista vaikutuksista on riittävästi tutkimustietoa, niiden kantoja joudutaan rajoittamaan. Vierasperäisten lajien pyynnissä erityishaasteena ovat suuret pyyntimäärät, minkä vuoksi metsästäjän eettisestä vastuusta saaliin hyödyntämisessä ei ole voitu pitää kiinni. Saaliiden vähäisen hyödyntämisasteen vuoksi myöskään metsästäjät eivät ole halunneet olla mukana epämiellyttäväksi koetussa pyynnissä. Järjestämällä villiminkistä ja supikoirasta saatavien tuotteiden käyttö kestävälle pohjalle tämä ongelma pienenee.

Miltä tämä teistä kuulostaa? Onko turkis aina no-no, vaikkei olisi tarhaeläimestä kyse? Minun logiikkaani tämä kyllä mahtuu, mutta tuleeko jollekin mieleen vasta-argumentteja? Mielelläni näistä kuulisin, jotta oppisin uutta.

QiStore käy sanoista tekoihin, ja esittelee Urbanstory-liikkeessä suunnittelija Marita Huurinaisen villiturkismalliston. Suunnittelija on tavattavissa 30.10. klo 15-19 Urbanstoryssä. 29.10. – 3.11.mallisto on esillä liikkeessä. Tuotteita voi siis sovittaa tuolloin ja tehdä ennakkotilauksia (toimitusaika on 3 viikkoa). Malliston pientuotteita löytyy vastaisuudessa vakiovalikoimasta.

Tykästyin etenkin liiviin ja huiviin, ja ajattelin käydä ensi viikolla hipelöimässä näitä.

 

 

 

Kuvat ja tiedotelainaus: http://qistore.fi/wff-villit-turkiselaimet-suomessa/

8 vastausta

Subscribe to comments with RSS.

 1. Minä voisin kyllä ajatella tuollaisen villiturkiksen käyttämistä. Sellaisiahan ne mummojen puuhkat ennen aikaan olivatkin, ainakin jos ei ihan fiineimmistä ihmisistä puhuta. Ainakaan en vastusta kamalasti. Tarhatun eläimen turkista en tahdo käyttää. Noista kuvan lapasista tulee mieleen kyllä se entisaikainen tokaisu, että koiran viimeinen palvelus olla isäntänsä rukkasina. En tiiä.

  Tykkää

  Campasimpukka

  26.10.2012 at 11:12

  • Sinäpä sen sanoit, entisaikaan osattiin hyödyntää kaikki osat eläimestä.

   Tykkää

   riitta

   26.10.2012 at 11:39

 2. Tykkään tuosta mustasta lyhyestä takista!

  En ole asiaan sen enempää perehtynyt, mutta peukkua villiturkiksille, kyllä.

  Tykkää

  Pandice

  26.10.2012 at 11:29

 3. Olen turkkurin tytär,mutta jostain syystä en ole koskaan pitänyt turkiksista..Tunnustan silti,että kaapissani on talvitakki (jota ei täällä tule lainkaan käytettyä) jossa on turkiskaulus,,,,.Onhan se hyvä,että kärsivien tarhaeläinten sijaan hyödynnetään villieläinten turkkeja,kunhan niitä ei liikaa metsästetä.

  Tykkää

  Yaelian

  29.10.2012 at 15:49

  • Hih, turkiskaulukselle ei varmasti sun ympäristössä tule käyttöä! 😀

   Mä kyllä ihan tykkään turkiksesta, pehmeää ja ylellistä. Eläinreppanoiden kohtelu on kuitenkin tärkeämpää.

   Tykkää

   riitta

   29.10.2012 at 16:22

 4. Turkisten mainostaminen ekologisina kiellettiin vuonna 1993. Vaikka olisi kuinka ”villiturkis”, niin turkikset käsitellään todella voimakkailla kemikaaleilla, jotta pystytään estämään niiden mätäneminen ja luonnollinen maatumis-prosessi. Käsittelyssä käytetyt kemikaalit jaetaan MTT:n Suomen Turkiseläinten Kasvattajain Liitto ry:lle & Turkistuottajat Oyj:lle tekemässä raportissa kolmeen ryhmään; erittäin myrkyllisiksi, myrkyllisiksi tai haitallisiksi. Ei varmasti ole kovin ympäristöystävällistä?

  Lisäksi tuossa on sekin puoli, että esiintymällä ns. villiturkiksessa annat ympäristölle kuvan, että turkikset on ok. Toivoisin, että tälläistä kuvaa kukaan järkevä ihminen ei haluaisi antaa. Mistä kukaan kadulla vastaan tuleva tietää, mistä turkki on ostettu?

  Tykkää

  Tytti

  31.10.2012 at 11:55

  • Kiitos Tytti kommentista, opin uutta tuosta kemikaalikäsittelystä. Laitoin viestiä urbanstoryyn aiheesta, katsotaan mitä vastaavat.

   Siinä olet ihan oikeassa, että kuluttaja ei mitenkään voi tietää, onko vastaantulijan turkis kasvatettua vai villiä, ja se vaikuttaa turkisten imagoon.

   Vaikeita asioita! 😦 Toisaalta minusta on hienoa, että eläinten turkikset otetaan hyötykäyttöön kaatopaikalle dumppaamisen sijaan. Toisaalta turkis kuuluu eläimelle, ja niin kauan kuin turkiseläimiä kohdellaan surkeasti, ei turkiksia kuulu käyttää.

   Tykkää

   riitta

   31.10.2012 at 14:11


I live for comments!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

<span>%d</span> bloggaajaa tykkää tästä: