masutoaitemu

【マストアイテム】 Japanese noun : must-have, essential item

Makrillia soija-lime-kastikkeella

with 12 comments

Aromaattisessa marinadissa kylvetetyt makrillifileet grillataan nopeasti uunissa rapeiksi. Kaveriksi riisiä ja fenkolisalaattia.

Kokkasin muuten ensimmäistä kertaa makrillia, mutten taatusti viimeistä kertaa. Enkä ole koskaan joutunut itse fileoimaan kalaa (!), nyt siihenkin tuli näppituntumaa.

Kuten lohi ja nieriä, rasvainen makrilli kaipaa rinnalleen jotain kirpeää ja raikasta. Soija-lime-kastike tepsi oivallisesti. Resepti on Raymond Blancin, ja se löytyy täältä. Muuttelin mausteiden määriä runsaimmiksi. Samoin vaihdoin korianterin varret siemeniin.

Ainekset:

  • 2 makrillifilettä per syöjä
  • 2,5 dl valkoviinietikkaa
  • 2, dl vettä
  • reilu ruokalusikka korianterinsiemeniä
  • 40 g sokeria
  • puolikas punasipuli siivutettuna
  • reilu ruokalusikka rosé-pippuria
  • 3 sitruunaviipaletta
  • öljyä

Kastikkeen ainekset:

  • 1 rkl soijaa
  • 1 rkl vettä
  • 1 limen mehu
  • 1 tl raastettua tuoretta inkivääriä
  • ripaus fariinisokeria

Fenkolisalaatin ainekset:

  • 1 tl fenkolinsiemeniä (liota vedessä 2 tuntia, kuivaa ja paahda nopeasti pannulla)
  • 1 fenkoli
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • puolikkaan limen mehu
  • rucolaa
  • suolaa
  • ripaus cayennepippuria
  1. Fileoi kalat, ellet pyytänyt kaupan kalatiskiä hoitamaan hommaa. Sekoita marinadin kaikki ainekset kattilassa, ja anna kuumentua kunnes näet ensimmäisen kuplan vedessä. Kaada marinadi laakeaan astiaan ja anna jäähtyä hetki. Tee fileiden nahkapuoleen viiltoja, ja upota ne sitten haaleaan marinadiin 20 minuutiksi.
  2. Sekoita kastikkeen kaikki ainekset, ja kuumenna kunnes sokeri on sulanut. Anna jäähtyä.
  3. Raasta fenkoli ohueksi, ja sekoita siihen muut ainekset. Anna makujen vetäytyä.
  4. Kypsennä kalat uunin grillivastusten alla 5-10 minuuttia täydellä lämmöllä.

IN ENGLISH:

I found this tasty mackerel dish with soy and lime dressing from BBC Food’s website. The original recipe is by Raymond Blanc. The rich, fatty fish is extra-good when partnered with a crunchy fennel salad.

Written by riitta

23.10.2012 klo 09:26

12 vastausta

Subscribe to comments with RSS.

  1. Namnam, fenkolisalaattia! Mä en oikein ole ollut makrillin ystävä, mutta tällainen marinadi sopiskin siihen erinomaisesti. Täytyy varmaan antaa makrillille vielä mahdollisuus.

    Tykkää

    La fille du vent

    23.10.2012 at 10:03

    • Marinadi tosiaan tasoitti makua ja leikkasi rasvaisuutta, meillä jopa junnu piti annoksesta.

      Tykkää

      riitta

      23.10.2012 at 10:06

  2. Kaikki komponentit kuulostavat namilta! Tuoretta makrillia on täällä maakunnassa aika harvoin tarjolla (ja jos on, niin ei kovin tuoretta…). Tykkään kyllä kovasti siitä sekä kypsennettynä että sashimina.

    Tykkää

    luimupupu

    23.10.2012 at 10:41

    • Mäkään en kovin usein makrilleja kaupoissa näe, joten piti ottaa saadessaan. Makrillisashimi on jumalattoman hyvää…

      Tykkää

      riitta

      23.10.2012 at 10:53

  3. Ihan mahtava raaka-aine kuva taas. Ja vau fileointi, hyvä Riitta!!!

    Tykkää

    suolaajahunajaa

    23.10.2012 at 11:00

    • Kiitos, halusin vähän leikkiä pyrstöllä kun se oli niin hieno. Masterchef (Austraalia), täältä tullaan! 😉

      Tykkää

      riitta

      23.10.2012 at 11:03

  4. Mä en ole koskaan maistanut makrillia, ainakaan tietoisesti, mutta sormet syyhysi kun näin niitä Herkun kalatiskillä. Täytyy kyllä ehdottomasti kokata niistä jotain.
    Ihanan raikkaan kuuloinen koko ohje kaloineen ja salaatteineen! Ja siisti kuva!!

    Tykkää

    Anna

    23.10.2012 at 22:05

    • Kiitos kehuista! 🙂 Kokonaisuus oli tosiaan hirmu raikas, mikä on tietty vaan hyvä, kun on noin rasvaisesta kalasta kyse.

      Tykkää

      riitta

      24.10.2012 at 07:33

      • Tuollainen kala on just parasta. Minustakin kuulostaa ihanan raikkaalta. Makrillia en ole vain koskaan nähnyt kalatiskillä, mutta varmaan sen sijaan voisi käyttää myös sitä lohta tai nieriää. Tuo fenkolinsiementen liotus ja paahtaminen oli minulle muuten ihan uusi juttu. Pitääkin kokeilla.

        Tykkää

        Ankerias Vipunen

        26.10.2012 at 06:22

      • Jeps, mä ajattelin tehdä nieriästä seuraavan kerran. Makrillia taitaa olla aika hintsusti liikenteessä…?

        Tykkää

        riitta

        26.10.2012 at 06:58

  5. Ihana kuva Riitta:) Täällä makrillia näkee paljonkin mutta aina savustetussa muodossa yleensä.En tosin tykkää siitä miten ne savustetaan täällä;se on eri makuista kuin Suomessa.

    Liked by 1 henkilö

    Jael

    3.10.2014 at 07:55

    • Kiitos Jael tuhannesti kuvakehuista, aamu alkoi kivoissa merkeissä! 🙂 Tuo kalan pyrstö oli minusta niin kaunis, se oli pakko saada mukaan.

      Mä en ole tainnut savustettua makrillia koskaan maistaa, käytetäänkö siellä kenties savustuslastujen seassa jotain makua antavaa..?

      Tykkää

      riitta

      3.10.2014 at 08:04


I live for comments!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: