masutoaitemu

【マストアイテム】 Japanese noun : must-have, essential item

Puikulaperunakeitto ruskistetulla voilla höystettynä

with 18 comments

Fazerin asiakaslehti on yksi parhaimmista inspiraation lähteistä minulle keittiössä. Hyviä reseptejä ja taidokkaita kuvia, napatkaa ihmeessä sellainen (ilmaiseksi) mukaan, jos sattuu kohdille.

Samaisesta lehdestä löysin ohjeen puikulaperunakeitolle. Puikulat ovat deluxe-versio perunoista, ihan eri makuisia kuin tavalliset tylsät mukulat. Teen yleensä perunamuusinkin puikuloista, jos suinkin mahdollista. Puikulat ovat tietenkin taivaallisia myös keitettyinä vaikka graavilohen kaverina, tai lohileivissä.

Ohje on kopioitu suoraan Fazerin lehdestä. Määristä saa kahdelle lounaan, tai kolmelle alkupala-annoksen verran keittoa. Ohjeessa mainitun sipulin korvasin kahdella salottisipulilla, kun niitä oli pussillinen odottamassa vuoroaan.

Ainekset:

  • 250 g puikuloita
  • 6 dl kanalientä
  • puolikas keltasipuli
  • 1 valkosipuli
  • suolaa ja pippuria
  • voita paistamiseen ja n. 40 g voita keiton koristeeksi
  • oliiviöljyä
  • 1 tillinvarsi koristeeksi
  1. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Sillä aikaa kuori perunat ja pilko ne 2-3 osaan. Silppua sipuli ja valkosipuli sieväksi silpuksi. Valmista myös kanaliemi, jos teet sen kuutiosta.
  2. Laita perunat uunivuokaan ja pirskota öljyä päälle. Paahda perunoita uunissa 20 minuuttia.
  3. Kun perunat ovat valmiit, kuullota sipuleita voissa kuumassa kattilassa kunnes ne ovat läpikuultavia. Lisää perunat ja kanaliemi. Anna nesteen poreilla kevyesti 10 minuuttia. Soseuta keitto tasaiseksi (lisää lientä tarvittaessa) ja pidä kuumana. Tarkista myös maku, lisää suolaa ja pippuria jos on tarvis.
  4. Sulata kasarissa voi kunnes se tuoksuu pähkinäiseltä ja väri muuttuu tummaksi.
  5. Tarjoile keitto ruskistetun voin ja tillisilpun kanssa.

IN ENGLISH:

I’m a huge fan of the Finnish potato variety called ”puikula”. It’s a starchy potato, so please feel free to substitute it for any variety available to you. This potato soup works as a light lunch or as an appetizer. The ingredients I’ve listed yield about 8 dl of soup. The onion can be substituted by shallots.

Ingredients:

  • 250 g of starchy potato
  • 6 dl chicken stock
  • 1 half onion
  • 1 garlic clove
  • salt and black pepper for seasoning
  • olive oil
  • butter for frying and roughly 40 g for the browned butter garnish
  • 1 dill stalk for garnishing
  1. Pre-heat your oven to 200 C. Peel the potatoes and chop them to 2-3 pieces. Finely chop the onion and the garlic. Prepare the chicken stock, if you’re using stock cubes.
  2. Place the potatoes in an oven-proof dish and drizzle some olive oil on top. Bake them in the oven for 20 minutes.
  3. When the potatoes are done, brown the onion and garlic in butter until golden. Add the potatoes and the chicken stock. Cook lightly for 10 minutes. Puree the mixture; add more stock if the soup is too thick. Taste and add seasoning if necessary.
  4. Melt 40 g of butter and let it simmer until it smells nutty and the colour turns dark.
  5. Serve the soup with the browned butter and finely chopped dill.

Written by riitta

18.10.2012 klo 06:05

18 vastausta

Subscribe to comments with RSS.

  1. Huikea idea! Meillä on ruokalistalla purjo-perunasosekeitto, mutta tämän voisikin ottaa vaihtoehdoksi.

    Blogissani on sinulle pieni haaste. Jos haluat vastaanottaa sen, niin käy katsomassa…

    Tykkää

    Rouva Raadelmasta

    18.10.2012 at 06:55

    • Mä en ollut aiemmin tehnyt pelkkää perunakeittoa, vaan aina tunkenut sinne hätäpäissäni purjoa mukaan… Erinomaista ilmankin.

      Haa, haaste, käyn kurkkaamassa!

      Tykkää

      riitta

      18.10.2012 at 08:37

  2. Minäkin juuri eilen lounaalla selailin ko. lehden. Aiemmista olen napannut parikin hyvää reseptiä ja tästäkin pikalukemalla nousi jo muutama kiinnostava. Tykkään myös paljon taitosta ja kuvat ovat hienoja. Ihanaa, että tekevät kunnolla kun kerran tekevät.

    Ruskistettu voi on kyllä hämmentävän hyvää. Minulla on kouluajoilta ällötys purjo-perunasosekeittoa kohtaan, ehkä nyt alkaisi olla aika päästä siitä yli…Noin tarjoillusta lounaasta tulee kyllä ihana luksushetki päivään.

    Tykkää

    suolaajahunajaa

    18.10.2012 at 07:21

    • Lohitapasten ohje toimii myös, suosittelen lämpimästi! Tosin laittaisin vähän vähemmän suolaa kuin ohjeessa, nyt tuli aika tömäkkää.

      Anna keitolle uusi mahdollisuus, nyt kun saat tehdä sen itse eikä se tule kilsojen takaa keskuskeittiöstä…

      Tykkää

      riitta

      18.10.2012 at 08:39

      • 80-luvulla kaikissa kouluissa oli vielä omat keittiöt. Se oli aikaa ennen lamaa…

        Tykkää

        suolaajahunajaa

        18.10.2012 at 09:03

      • Totta muuten! Muistan vieläkin ”lämmöllä” pääkeittäjäämme, joka herätti kireällä olemuksellaan aikamoista herranpelkoa… 😀

        Tykkää

        riitta

        18.10.2012 at 09:06

  3. Entisessä työpaikassa sain kyseisen lehden käsiini, mutta nykyisessä en. 😦 Onneksi tallella on kuitenkin niitä vanhoha lehtiä ja niiden kuvat resepteineen ovat kyllä todella huokuttelevia!

    Tykkää

    Huli

    18.10.2012 at 08:55

    • Lehti on hyvin kirjoitettu, taitettu ja kuvitettu – mitä muuta enää voisi toivoa!

      Tykkää

      riitta

      18.10.2012 at 09:02

  4. Puikula on kyllä ihan paras peruna, pohjoisen tyttönä se on minulle jo lapsuudesta tuttu. Onneksi sitä saa nykyään mustasisustaisessa parin kilon pussissa täällä keskellä maatakin, määrä riittää juuri sen aikaa, kuin saan sen säilymään. Ja jos ei puikulaa mistään saa, siikli on melkein yhtä hyvä 🙂

    Tykkää

    Campasimpukka

    18.10.2012 at 09:02

    • On, puikula on paras, ehdottomasti! Siiklissäkään ei oo mitään valittamista, olet ihan oikeassa.

      Tykkää

      riitta

      18.10.2012 at 09:05

  5. Puikula on kyllä ihana nimi perunalajikkeelle! Täällä omalla suunnallani puikuloita ei ole,mutta paljon muita lajikkeitä kyllä.Tosi nätti tuo keitto kauniissa kupissa: 🙂

    Tykkää

    yaelian10

    18.10.2012 at 13:09

    • Hih, eikö olekin supersympaattinen nimi! 😀 Sä et tosiaan pääse näihin käsiksi, mutta mikä tahansa jauhoinen lajike käy, jos haluat testata.

      Ja iso kiitos kehuista, tykkään itsekin kovasti noista kupeista. Teetä, kahvia tai perunasoppaa, kaikki käy! 😀

      Tykkää

      riitta

      18.10.2012 at 13:11

  6. Harvoin tulee puikulaa ostettua, täytyypä pitää mielessä. Ihanan näköinen annos.

    Tykkää

    Nina

    18.10.2012 at 14:55

  7. Ihana keitto, kiitos ohjeesta! En ole tajunnutkaan että sen voisi tehdä ilman purjoa, siitäkin keitosta tykkään kyllä kovasti.
    Mistä Fasun lehden voi löytää, onko se mennyt multa vallan ohi silmien?!

    Tykkää

    Anna

    20.10.2012 at 15:53

    • En minäkään ennen tätä, olin aina tunkemassa purjoa sekaan, mutta hyvin pärjää ilmankin.

      Fasun lehden nappaan mukaan Stockan kasikerroksen kahvilasta, kassoilla on isot pinot. 🙂

      Tykkää

      riitta

      20.10.2012 at 17:04

  8. Keslustan Stockan 8 kerroksen ravintolamaailmassa oli tuota aviisia jaossa. Minäkin poimin matkaan ja pakko sanoa, että asiakaslehdeksi todella hyvin tehty. Kaunis, kiaa toimituksellstakin sisältöä ja hyvät reseptit. Mulla odottelee sen kaaliartikkelin ruuat tekijäänsä…

    Tykkää

    Tusla

    20.10.2012 at 22:16

    • Jeps, kaaliruoat on mullakin korvamerkkattuina – tai no oikeastaan koko lehti! 😀

      Tykkää

      riitta

      22.10.2012 at 08:25


I live for comments!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: