Huono suomalainen
En tiedä miksi, mutten ole koskaan oppinut syömään lakritsia tai salmiakkia. Perheen testosteroni puolestaan söisi ämpärikaupalla.
Hassua sinänsä, sillä rakastan hullun lailla esimerkiksi fenkolia ja sen aniksenmakua. Samoin tähtianis on maustehyllyni pitkäaikainen vakiovuokralainen.
Moussen (tai ehkä tämä on ennemminkin vanukas) ohjeen löysin täältä. Noudatin ohjeita muutoin, mutta lisäsin tähtianista moussen sekaan syventämään makua, sekä raastettua sitruunankuorta raikastajaksi.
Ainekset (iso annos, puolita halutessasi):
- 3/4 kahvikupillista hienonnettua lakritsipötköä (noin 14 Fazerin lakupötköä)
- 1/4 tl suolaa
- 4,5 kahvikupillista täysmaitoa
- 1/3 kahvikupillista ja 2,5 tl sokeria
- 1 rkl ja 2 tl Maizenaa
- 3 keltuaista
- 1,5 tl voita
- 2 tähtianista
- 1 sitruunan raastettu kuori
- Laita kattilaan miedolle lämmölle 4 kuppia maitoa (säästä siis puolikas kuppi myöhempää tarkoitusta varten), lakritsinpalat, 1/3 kuppia sokeria, tähtianikset ja suola. Anna lakujen liuota kokonaan, tähän menee noin 20 minuuttia.
- Nosta sitten lämpöä kattilan alla, kunnes seos poreilee. Sekoita Maizena ja loput maidosta keskenään, ja sekoita ne sitten lämpimään lakritsiseokseen. Vatkaa noin 2 minuuttia, tai kunnes seos sakenee. Nosta kattila pois levyltä
- Vatkaa erillisessä kulhossa loppu sokeri, keltuaiset ja sitruunankuori vaahdoksi. Lisää vaahto kuumaan maitoseokseen hitaana nauhana, vatkaa koko ajan. Nosta kattila takaisin levylle, ja keitä keskilämmöllä kunnes lämpömittari näyttää 77 astetta.
- Kaada seos siivilän läpi toiseen astiaan, sekoita joukkoon vielä voi. Anna jäähtyä leivinpaperikuoren alla ihan kylmäksi. Asettele leivinpaperi ihan moussen pintaan kiinni, muuten siihen muodostuu inhottava kuiva kuori.
IN ENGLISH:
Despite loving fennel and star anise, I’m a bad Finn and I’ve never learned to like liquorice nor salt liquorice. On the other hand, my husband and my son could live on the stuff. So, because I like them, I made them liquorice mousse as dessert. I used this recipe, but I added two star anises to the liquorice and milk mixture, and also the grated peel of one lemon to the egg and sugar mix. This pudding has a very mild liquorice flavour, so it’s a great introduction to this Scandinavian black gold, if you’ve never tasted it.
Ei ei ei, kyllä nyt meni rispektit, jos ei edes salmiakkia syödä, ei löydy kyllä vertaistaan edes historian lehdiltä moiseen maanpetturuuteen…
TykkääTykkää
Kylä
16.10.2012 at 09:04
Huokaus, menen nurkkaan häpeämään ja palautan passini…
TykkääTykkää
riitta
16.10.2012 at 09:21
Fenkoli ja anis ovat myös mun lemppareita! Huomaan kyllä kaipaavani kunnon salmiakkia, kun olen ollut sen ulottumattomissa puolisen vuotta. Pandan lakua sentään saa paikallisista apteekeista. Ja onneksi vanhemmat ovat tulossa pian käymään tuliaisten kanssa (pitkä, lähinnä salmiakeista koostuva tuliaistoivelista on jo lähetetty aikoja sitten :)).
Maistuuko sinulle pastis ja/tai ouzo?
TykkääTykkää
La fille du vent
16.10.2012 at 09:33
Mulla on varmaan jokin geenimuunnos, joka estää salmiakista nauttimisen… 😀 Salmiakinhimo istuu suomalaisissa syvällä, kaikki ulkomailla asuvat tuntuvat kaipaavan sitä eniten kotimaasta (ja tietenkin ruisleipää).
Pastis ja ouzo ovat ihan ok, eivät suoranaisia lemppareita, mutten lasiinkaan jättäisi.
TykkääTykkää
riitta
16.10.2012 at 09:37
Minä olen myös vähän onneton lakritsin ja salmiakin suhteen tai mieliteko on ainakin hyvin vähällä tyydytetty. Yksi salmiakkikarkki tai lakupala, niin jopa piisaa. Suklaata saattaisi mennä liiankin kanssa.
TykkääTykkää
Campasimpukka
16.10.2012 at 13:39
Ihanaa, en ole ainoa! 😀 Suklaata tosiaan menisi vaikka kuinka, jos en vähän himmailisi välillä…
TykkääTykkää
riitta
16.10.2012 at 13:49
Salmiakki on ihanaa, ja sitä minun pitää lähetellä vähän väliä ulkomailla asuvalle siskolle postin kautta. Viime kuussakin tinkasin mahdollisimman montaa eri makua pakettiin ja pistin matkaan 😀
Itsekin siis pidän salmiakista, lakuista sen sijaan en niin paljoa. Täytelakuista ja muista väreistä kuin mustasta kyllä tykkään, mutta mustaa en voi syödä kuin vähäsen ja ihan tuoreena. Se maistuu liikaa autonrenkaalta ja tulee huono olo jos sitä syö enemmän 😀
TykkääTykkää
Wee Piglet
16.10.2012 at 15:33
Nimenomaan ulkkarit tuntuvat muistelevan kaiholla salmiakkia, en tunnista himoa edes omilta ulkomaan vuosiltani… 😀 Sukulakut on ihan jees, muutama pala menee kerran vuodessa.
TykkääTykkää
riitta
16.10.2012 at 20:29
Siis nimenomaan Scandivanian black gold – siinäpä se ytimekkäästi. Molemmat lähes ainoita karkkeja, joista itse pidän 😉
TykkääTykkää
suolaajahunajaa
16.10.2012 at 17:29
Sähän et niin suklaasta välitä, hyvä että on edes joku ”pahe”! 😀
TykkääTykkää
riitta
16.10.2012 at 20:30
Voi kun mullakin olis joku makea inhokki mutta kun ei, kaikki menee suklaat, salmiakit, lakut ja monet monet muut. Mutta jos joku pitäisi valita niin salmiakki, sitä ilman ei ihminen voi elää!
TykkääTykkää
Anna
17.10.2012 at 09:18
Sinäkin Brutukseni… 😉 Oppiskohan sitä tykkäämään, jos söisi joka päivä?
TykkääTykkää
riitta
17.10.2012 at 09:20