masutoaitemu

【マストアイテム】 Japanese noun : must-have, essential item

Pörssimeklarin painajainen: turskaa pancettalla ja härkäpapupyreellä

with 10 comments

Huonosta huumorista huolimatta rapeaan pekoniin kääritty turska oli mehevä ja sukkela valmistaa. Alkuperäinen ohje on Jamie Oliverin.

Stockmannin Herkun kalatiskillä on nykyään kansainvälinen kalatuotteiden ympäristömerkintä, Marine Stewardship Council – Chain of Custody (MSC-CoC) sertifikaatti. Valitsemillani turskafileillä oli MSC-tunnus, eli ne on pyydetty kalakantaa riistämättä, ja pyyntipaikka on jäljennettävissä. Sellainen hyvän mielen kalajuttu siis.

Kala on helppo ja nopea valmistaa, härkäpapujen kanssa joutuu kotvasen askartelemaan. Jos aika uhkaa loppua ennen kuin ruokailijoiden kärsivällisyys, voi pavut korvata kokonaan herneillä. Pyree on muuten todella hyvää myös paistettujen kampasimpukoiden kanssa. Suosittelen kuitenkin kokeilemaan edes kerran härkäpapuja.

Ainekset:

  • 1-2 turskafilettä per syöjä
  • 2 siivua pancettaa per file
  • puolikkaan sitruunan mehu
  • 10 härkäpapua
  • puoli desiä pakasteherneitä
  • 1 salottisipuli
  • 1 valkosipuli
  • suolaa ja mustapippuria
  • minttua pieni oksa
  • oliiviöljyä
  1. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Asettele kalafileet oliiviöljyllä siveltyyn uunivuokaan, mausta suolalla, pippurilla ja sitruunamehulla. Asettele 2 viipaletta pancettaa joka fileelle. Paista uunissa 15 minuuttia.
  2. Riivi pavut irti paloistaan, ja keitä niitä vedessä noin 4 minuuttia. Laita pavut sitten jääkylmään veteen hetkeksi. Painele sitten paksu valkoinen kalvo irti pavuista. Pääsee helpoimmalla, kun painaa papua toisesta päästä, kuori pullahtaa näin kevyesti pois.
  3. Kun kala on uunissa, kuullota pannulla herneitä, papuja, sipulia ja valkosipulia muutama minuutti. Tee aineksista paksu tahna tehosekoittimessa. Mausta suolalla, pippurilla ja minttusilpulla.

TJEU: Mies, joka ei pidä pekonista, sanoi kalan maistuvan pancettan ansiosta erittäin hyvältä.
TJEU2: Pikkukundi veti lautasensa ihan tyhjäksi.

Written by riitta

10.10.2012 klo 08:40

10 vastausta

Subscribe to comments with RSS.

  1. Vaikuttaa nimen perusteella paljon monimutkaisemmalta ruokalajilta, ja pekoni+kala on herrrkullinen yhdistelmä 🙂 Tunnustan kuitenkin etten ymmärrä vitsiä… *noloa*

    Tykkää

    Pandice

    10.10.2012 at 11:04

    • Vitsin juju on se, että turskan tekeminen tarkoittaa pankkiirimaailmassa tappion tekemistä… Huono juttu, I know. 😀

      Tykkää

      riitta

      10.10.2012 at 11:10

      • Hahhah 😀 Vetoan siihen, että olen kaukana pankkiirimaailmasta kuin kuu auringosta…

        Tykkää

        Pandice

        10.10.2012 at 11:12

      • No en ole kovin lähellä minäkään, mutta jostain tuo termi on lähtenyt mukaan. 😀

        Tykkää

        riitta

        10.10.2012 at 11:13

  2. Harmi kun olen kalalle allerginen, mies muuten saattaisi jopa tällaisesta tykätä mutta meillä ei voi kalaa laittaa ollenkaan tuon allergian takia jos olen paikalla 😦

    Tykkää

    Wee Piglet

    10.10.2012 at 21:28

    • Äh, allergiat on kurjia, varsinkin ruoka-aineallergiat. 😦 Mutta jos miehellesi tarjotaan pekoni-kala-yhdistelmää kylässä/ravintolassa, yllytä kokeilemaan! 😀

      Tykkää

      riitta

      11.10.2012 at 08:58

  3. Kuulostaa herkulliselta, täytyykin kokeilla! Etenkin kun kaikki herne- ja papuviritelmät on erityisesti mun makuun 🙂

    Tykkää

    La fille du vent

    11.10.2012 at 09:25

    • Niin munkin, hernepyree on ihan mahtavaa! Just sopivan makeaa muttei liikaa, käy ihan nappiin yksiin pancettan suolaisuuden kanssa.

      Tykkää

      riitta

      11.10.2012 at 09:34

  4. Minä tajusin vitsin, en heti, vaan vasta pienen pähkäilyn jälkeen ja juuri siksi se oli loistava 😉 Ja niin se ihan oikiakin turska. En ollut tajunnut, miten hyvää turskasta voi saada, ennen kuin sain sitä Köpiksessä.

    Tykkää

    suolaajahunajaa

    11.10.2012 at 19:47

    • Hih, sulla on kieltämättä humanisteja paremmat edellytykset ymmärtää… 😀 Turska on tosi hyvää, täytyy ehdottomasti tehdä useammin. Lohi, ahven ja kuha alkaa jo kyllästyttää.

      Tykkää

      riitta

      11.10.2012 at 20:23


I live for comments!