Sano se kukkasin
Rakastan kesäkurpitsaa, se on ehdottomia suosikkejani. Kesäkurpitsan kukilla en ole saanut herkutella kuin kerran aikaisemmin Italiassa, mutta ne jäivät mieleeni erityisen hyvinä.
Sain friteerattuja kukkasia (fiori di zucca) siis ensimmäisen kerran eteeni sata vuotta sitten luokkaretkellä Roomassa. Pientä kakistelua oli ilmassa, kukkiako tässä pitää syödä, missä pizzat? Ovatko ne myrkyllisiä? Miltä ne muka maistuu? Kyllä, ei ja kesältä.
Kesäkurpitsan kukinnot ovat melko hintavia, 1,95 euroa kappale Stockmannilla. Ostin epätyypillisessä saituuden puuskassa vain kaksi, osaksi antipasto-lautasta.
Kun raaka-aine on arvokas, kannattaa se minun mielestäni kokata mahdollisimman yksinkertaisesti. Joten tein hyvin simppelin friteeraustaikinan, jonka maustoin mintulla. Paistoin kukat rypsiöljyssä, oliiviöljystä olisi voinut tulla turhan voimakas maku.
Tuli kyllä hyviä, vaikka itse sanonkin. Rapeita, suolaisia ja makoisia. Toivoin syödessäni, ettei mies olisikaan tykännyt, ja olisin saanut rääppiäiset toiseltakin lautaselta. Mitä opimme tästä? Älä nuukaile väärässä paikassa!
Ainekset (riittävät helposti 4-6 kukan kuorruttamiseen):
- 1 ison munan keltuainen
- puoli desiä kuplavettä
- jauhoja
- pieni nippu tuoretta minttua silppuna
- suolaa ja mustapippuria
- rypsiöljyä paistamiseen
Sekoita ensin keltuainen ja vesi tasaiseksi. Lisää sitten ruokalusikka kerrallaan jauhoja, kunnes saat paksua kermaa muistuttavan vellin. Mausta mintulla, suolalla ja pippurilla. Kasta kukat taikinaan, valuta enin osa pois ja paista pannulla 2 minuuttia kummaltakin puolelta.
Ah, rapeita ja suolaisia. Juuri sellaisia niiden pitää olla ja kuoritaikinaa ihan ohuesti. Olen kerran saanut kesäkurpitsan kukkia, joissa koko kukka oli hukutettu massiiviseen määrään taikinaa ja kaiken päällle ne olivat vielä ihan lötköjä.
Voi kun joskus saisi aikaan. Ymmärrän kyllä pihistelysi. Kaksi euroa tuntuu aika kalliilta. Ne olisivat siis olleet kesäkurpitsapuskani arvokkaimmat osat, joita en – hävettää tunnustaa – saanut edes aikaiseksi hyödyntää…
TykkääTykkää
suolaajahunajaa
5.10.2012 at 06:52
Ynnggh, lötköjä taikinamöykkyjä, mikä rikos kesäkurpitsaa kohtaan!
Myy mulle sitten ensi vuonna kukat 1,5 eurolla…?
TykkääTykkää
riitta
5.10.2012 at 07:35
Minä tuon kukat ihan ilimaseks, sinä frittitaikinan ja kattilan. Molemmat voittaa 😉
TykkääTykkää
suolaajahunajaa
5.10.2012 at 16:19
It’s a deal and a date!
TykkääTykkää
riitta
6.10.2012 at 11:50
Herkkuja, mutta aika hintavia tosiaan.. no hyvään pitää joskus satsata. Minä söin noita ensimmäisen kerran Kreikassa kauan sitten..siellä oli muistaakseni myös juustolla täytettyjä versioita..
TykkääTykkää
jokihaka kokkaa
5.10.2012 at 08:55
Mä olin jo ehtinyt nakata 6 kärryyn, ennen kuin katsoin hintaa… Vähin ääni nostin sitten osan takaisin hyllyyn. 😀 Mutta tosiaan, joskus saa ja pitää törsätä.
TykkääTykkää
riitta
5.10.2012 at 08:58
Järjetöntä on, että kasvimaa on pullistellu kesäkurpitsan kukkia ja ne kaikki, joiden perässä ei hedelmä kasva, olisi voinut syödä heti. Mitä tekee Kivistö? Puhuu vaan ei friteeraa. No, ensi vuonna sitten. Taas.
TykkääTykkää
Mari
5.10.2012 at 09:34
Ensi kesänä friteerataan niin maan vimmatusti, mäkin aion laittaa kesäkurpitsaa tulemaan. Nää oli nimittäin superhyviä, mutta hinta oli melko suolainen.
TykkääTykkää
riitta
5.10.2012 at 09:40
Enpäs ole tällaisiakaan koskaan maistanut, kesäkurpitsaa toki olen syönyt ja kokkaillut siitä itsekin, mutta kukkasia en ole mutustellut. No ainakin uskallan nyt maistaa tämän jutun luettuani jos jossain tätä minulle tarjoillaan 🙂
TykkääTykkää
Wee Piglet
5.10.2012 at 14:50
Hyvin uskaltaa, eivät ole omituisia ollenkaan. Näissä on hyvin mieto maku, mutta sitäkin hauskempi tekstuuri.
TykkääTykkää
riitta
5.10.2012 at 14:53
Noi on niiiin hyviä! Harmi vaan että tänä kesänä vanhempien kesäkurpitsasato jäi pieneksi enkä saanut kuin pari kukkasta. Parina viime vuotena niitä on tullut oikein päänvaivaksi asti, koko ajan piti olla frittipannu kuumenemassa (kaamea ongelma 🙂
TykkääTykkää
Anna
7.10.2012 at 22:31
Siis tooosi kaamea ongelma, miten sä selvisit?! Kukat vaatii ilmeisesti paljon aurinkoa – ensi vuonna parempi onni.
TykkääTykkää
riitta
8.10.2012 at 07:45
[…] asiat näyttävät yleensä paremmilta parittomina lukuina, annan bonuksena vielä maistuvan ohjeen friteeratuille kesäkurpitsan kukille. Toimii esimerkiksi tapas-lautasen ylellisenä […]
TykkääTykkää
Kesäkurpitsatrio | masutoaitemu
18.7.2013 at 13:24