masutoaitemu

【マストアイテム】 Japanese noun : must-have, essential item

Dekadentti Lobster Bisque eli hummerikeitto

with 8 comments

Olen palannut viime viikkoina Ralph Laurenin syysmallistoon, käynyt läpi lukuisia 1920-luvun vaatekuvia ja jopa lukenut uudestaan The Great Gatsbyn.

Muoti vaikuttaa näemmä myös kitalakeeni, sillä olen jo pitkään halunnut kokata jotain todella juhlavaa ja aikaa vievää, ja käyttää ylellisiä raaka-aineita. Stockmannin Première-lehti tuli jälleen avuksi, sillä sieltä löysin upean hummerikeiton ohjeen. Alkuperäinen ohje on The Culinary Institute of American. Korvasin hummerin jättikatkaravuilla tosin, niitä kun oli pakkasessa valmiina.

Resepti saattaa vaikuttaa turhan monimutkaiselta, mutta pitää ajatella asiaa siltä kantilta, että jokaisella työvaiheella on oma funktionsa, joka maistuu lopputuloksessa. Esimerkiksi rapujen (tai hummerin) kuorien paahtaminen uunissa irrottaa niistä aivan mahtavat maut.

Keitto maistuu merelle, mutta siinä on myös yllättävän makea jälkimaku.

Ainekset (4-6 hengen annos):

  • 1 keitetty, pakastettu hummeri 400 g (tai vastaava määrä rapua)
  • 8 dl kalalientä
  • 3 rkl kasviöljyä
  • 1 sipuli
  • 1 porkkana
  • pala juuriselleriä
  • 2 rkl vehnäjauhoja
  • 1 laakerinlehti
  • 1 oksa tuoretta timjamia
  • 1 nippu persiljaa
  • 2 rkl tomaattipyreetä
  • 2 dl kuivaa valkoviiniä
  • ½ dl konjakkia
  • 1 dl kuohukermaa
  • suolaa, valkopippuria, cayennepippuria
  1. Halkaise sulatettu hummeri (tai ravut) pitkittäin ja ota talteen kaikki liha, myös saksista. Kuivata kuorenpalat uunissa (200 astetta, reilu kymmenen minuuttia) ja survo morttelissa pienemmäksi.
  2. Kuumenna isossa kattilassa kalaliemi.
  3. Paloittele sipuli, porkkana ja juuriselleri. Kuumenna öljy pannussa ja lisää vihannekset ja hummerinkuoret. Paahda kunnes kuorien väri vaalenee.
  4. Kaada kuoret ja vihannekset kalaliemen joukkoon. Lisää mausteet ,tomaattipyree, valkoviini ja konjakki.
  5. Keitä kannella peitettynä 20 min.
  6. Tarkista mausteet ja siivilöi keitto.
  7. Suurusta kermaan sekoitetuilla jauhoilla, keitä aivan hiljaa 3 minuuttia. Kun laitat keiton tarjolle, lisää haluamasi määrä hummerin lihaa.

Written by riitta

10.9.2012 klo 07:29

8 vastausta

Subscribe to comments with RSS.

  1. Bisque kuulostaa ihanalta – kyytipojaksi vielä kylmää valkkaria niin a vot!

    Oletko muuten huomannut, että tänä vuonna on tulossa Great Gatsby -leffa? http://www.imdb.com/title/tt1343092/

    Ainoa vaan, että pääroolissa on Leonardo di Caprio…

    Tykkää

    Pandice

    10.9.2012 at 08:15

    • Joo, haluan ehdottomasti nähdä sen jo puvuston vuoksi – Leosta huolimatta. Anna Kareninaa sen sijaan en aio mennä katsomaan K.Kneightly on musta tosi huono… 😦

      Tykkää

      riitta

      10.9.2012 at 08:17

  2. Bongasin myöskin samaisesta lehdestä tämän herkkukeiton, hyvä kun ehdit jo testata. Mua ei haittaa yhtään työläät ruuat, niitä puuhastellessa rentoutuu mukavasti. Teen jopa makaronilaatikonkin vaikeimman kautta. Ymmärrän kyllä ettei kiireinen uraäiti välttämättä ole samaa mieltä…

    Tykkää

    Anna

    10.9.2012 at 09:42

    • Nimenomaan, mieli lepää puuhaillessa. Arkisin teen nopeita ruokia, mutta kyllä jo viimeistään perjantaina syyhyttää päästä monimutkaisempien kokkailujen pariin.

      Tykkää

      riitta

      10.9.2012 at 09:48

  3. Juuri nautinnollisinta on se puuhastelu silloin, kun on aikaa todella pitkän kaavan mukaan. Kuorien keittely todella kannattaa. Minulla on yksi pastakastikeohje, jossa liemi tehdään keittämällä rapujen kuoria (uunissa paahtaminen varmaan vielä parantaa lopputulosta) ja kun ensimmäisen kerran maistoin paistaa meinasi tirahtaa kyynel poskelle – siis minä osaan kokata jotain näin hyvää 😉

    Pitkän alustuksen jälkeen, meilläkin samainen lehti on tallessa juuri tämän ohjeen takia.

    Tykkää

    suolaajahunajaa

    10.9.2012 at 18:33

    • Ajan kanssa väkertäminen on parasta, mitä tiedän. Tiesin jo kuorien paahtuessa, että hyvää tulee, tuoksu oli mieletön jo siinä vaiheessa.

      Tykkää

      riitta

      11.9.2012 at 06:44

  4. Tuo kuorien paahtaminen onkin hyvä vinkki, kiitos! Olen tehnyt muutamia kertoja hummerikeittoa, mutten ole paahtanut kuoria. Ja olen myös sitä mieltä, että konjakkituraus kuuluu ehdottomasti hummerikeittoon!

    Tykkää

    Kotiharmi

    16.9.2012 at 08:34

    • Jeps, tästä lähtien paahdan aina kuoret, niistä tuli niin huumava tuoksukin ettei toista. 🙂 Ja kyllä, konjakkituraus teki terää.

      Tykkää

      riitta

      16.9.2012 at 20:14


I live for comments!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: