masutoaitemu

【マストアイテム】 Japanese noun : must-have, essential item

Marokkolainen teehetki

with 6 comments

Olen vannoutunut kahvikissa, joka juo tavallista teetä lähinnä lämmikkeeksi, flunssassa ja satunnaisesti myös vihreää teetä sushin seurassa. Marokkolainen minttutee puolestaan on niin hyvää, että sitä teen säännöllisesti. Ja koska valmistus vie enemmän aikaa kuin normaalisti, tulee siitä sellainen mukava pieni rituaali.

Sain maistaa minttuteetä ensimmäisen kerran yläasteella. Koulussamme oli ihanat marokkolaiset siivoajat, jotka kohtelivat meitä oppilaita kuin omia lapsiaan – myös mätkimällä lattialuutulla kengille, jos emme menneet alta pois tarpeeksi vikkelästi. Siivoajat eivät tosiaankaan siivonneet missään lököverkkareissa tai tylsissä univormuissa, vaan värikkäissä huiveissa ja kultakoruissa, paksut mustat rajaukset silmissään. Ranskanopettajamme oli daamien kanssa hyvää pataa, ja järjesti ryhmällemme kerran tilaisuuden juoda teetä aitoon marokkolaiseen tapaan.

Koulun kotitalousluokka tuoksui makealle ja raikkaalle mintulle jo kauas. Tuoksu vie minut yhä aurinkoiseen iltapäivään, hopeisen tarjottimen ääreen. Tee oli kuumaa, vahvaa ja makeaa, ja siivoajien ronskit jutut sopimattomia yhdeksäsluokkalaisen korville (taisivat unohtaa meidän olemassaolomme), mutta sitäkin herkullisempia.

Marokkolaiseen minttuteehen tarvitaan vihreää teetä (kiinalainen gunpowder on autenttisin), sokeria ja halutessasi tuoretta minttua.

Valmistus:

  1. Lisää 2 tl teelehtiä puoleen litraan kiehuvaa vettä, anna hautua pannussa noin vartin.
  2. Siivilöi tee sekoittamatta kattilaan.
  3. Lisää 1 tl sokeria per desilitra, ja nosta kattila liedelle miedolle lämmölle. Anna kiehahtaa, ja sen jälkeen tee onkin valmista tarjoiltavaksi.
  4. (Laita kuppeihin mintun oksa, se tuoksuu kesälle ja nurmikolle joka siemauksella.)
  5. Kaada tee korkealta kuppeihin, jotta saat pientä kuohua aikaiseksi.

Minttuteetä juodaan Marokossa pitkin päivää, ja sen valmistus on yleensä miehistä puuhaa. Teekuppeja juodaan perinteisesti aina kolme. Löysin tästä jopa runonkin:

Le premier verre est aussi doux que la vie,
le deuxième est aussi fort que l’amour,
le troisième est aussi amer que la mort.

The first glass is as gentle as life,
the second glass is as strong as love,
the third glass is as bitter as death.

Written by riitta

27.8.2012 klo 10:45

6 vastausta

Subscribe to comments with RSS.

  1. Tee auttaa oikeasti kaikkiin vaivoihin ;D Mistä tuo lautanen on?

    Tykkää

    Pandice

    27.8.2012 at 19:15

  2. Kyllä olisi siivoojat ja ranskanmaikka varmasti mielissään, jos tämän lukisivat. Kivan ohjeen oot heiltä saanut 🙂

    Tykkää

    Ankerias Vipunen

    28.8.2012 at 15:33

    • Joo, tekivät lähtemättömän vaikutuksen. 🙂 Siivoajat tuntuivat arvostavan kovasti, että halusimme tutustua.

      Tykkää

      riitta

      28.8.2012 at 15:36

  3. Ihana tarina teen takana. Minttutee teki minuun lähtemättömän vaikutuksen silloin kun olimme Teplossa. Rehellisyyden nimissä on todettava, etten ollut ehtinyt sitä ennen edes kaivata sitä, koska käsitykseni minttuteestä oli jotain ihan muuta kuin se ihana juoma tuoreesta mintusta.

    Tykkää

    suolaajahunajaa

    29.8.2012 at 06:43

    • Joo, ensimmäinen mielikuva on varmasti sellainen tunkkainen, muka mintunmakuinen pussitee… Aito kama on ihan erilaista, kuten just Teplossa.

      Tykkää

      riitta

      29.8.2012 at 06:48


I live for comments!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: