In honorem: Julia Child
Tänään, 15.8., vietetään kaikkien tv-kokkien äidin Julia Childin 100-vuotissynttäreitä. Moni ruokabloggaaja julkaisee tänään Julia Child –aiheisia juttuja päivän kunniaksi. Osallistun itsekin paljastamalla huippusalaisen sipulipiirakkani ohjeen.
Lisää juhlista ja synttärisankarista voi lukea Raadelman Rouvan blogista. Sieltä löytyy myös synttäreihin liittyvä mahtava arvonta – älkää vaan kukaan osallistuko, minä haluan voittaa!
Julia Childin ehkäpä tunnetuin lahja jälkipolville on ranskalaista keittotaitoa ja ruoanlaittoperinnettä käsittelevä kirja Ranskalaisen keittiön salaisuudet. Kirja on minun go to-kirjani silloin, kun haluan varmistaa, miten aito oikea nizzalainen salaatti valmistetaan, miten tuulihatut oikein saa onnistumaan ja miten Tarte Tatinin saa kumottua kuumasta pannusta tarjoiluvadille. Kirjasta löysin myös aikoinani täydellisen piirakkapohjan ohjeen.
Sipulipiirakkani on ensimmäinen ”oma” ohjeeni, tai oikeastaan ensikosketukseni reseptiikkaan (kuulostaa hienommalta kuin onkaan). Maistoin useita vuosia sitten ensimmäisen kerran sipulimarmeladia, ja tykästyin siihen niin kovin, että aloin heti kehittelemään mielessäni sille erilaisia käyttötapoja. Syntyi Riitan sipulipiirakka, jossa on pehmeän makeaksi haudutettua sipulia, voinen pohja, kermainen munamaito ja täyteläistä gruyère-juustoa terävöittämään makua.
Piirakka vie aikaa, sanottakoon se heti. Taikinan täytyy antaa vetäytyä tai muuten olet nesteessä, kun tulee aika kaulita se. Samoin sipulien hauduttaminen vie noin tunnin – tässäkään ei voi fuskata, muuten sipulit eivät karamelisoidu pehmeäksi hilloksi. Joten varaa aikaa, kiität kyllä itseäsi lopussa!
Antamillani määrillä saa yhden piirakkavuoallisen täydellisyyttä.
Ainekset sipulitäytteeseen:
- 1 kg keltasipuleita
- suolaa ja pippuria
- oliiviöljyä paistamiseen
Ainekset taikinaan:
- 2,5 dl vehnäjauhoja
- 75 g huoneenlämpöistä voita
- 3 rkl vettä
- 1 tl suolaa
- ripaus sokeria
Ainekset munamaitoon:
- 4 dl kermaa
- 3 munaa
- suolaa ja pippuria
- 150 g raastettua keskivahvaa gruyèreä
- Kuori ja halkaise sipulit, ja silppua ne viipaleiksi. Paista niitä aluksi kovalla lämmöllä öljyssä, jotta saat sokerin irtoamaan sipulista. Laske sitten lämpöä reilusti, ja anna hautua tunti välillä sekoitellen. Lopputuloksena pitäisi siis olla ruskea hillo. Mausta maltillisesti.
- Kun olet saanut sipulit muhimaan pannulle, aloita taikinanteko. Sekoita kulhossa vehnäjauhot, voi ja mausteet keskenään nopeasti sormilla nyppien. Kun seos on murumainen, lisää joukkoon vettä ruokalusikallinen kerrallaan, kunnes saat muodostettua taikinasta pallon. Nosta sitten pallo jauhotetulle tasolle, ja työstä taikinaa kämmenpohjan tyvellä työntäen taikinaa poispäin itsestäsi (kuin työstäisit esimerkiksi pizzapohjaa). Tällä tekniikalla voi ja jauhot sekoittuvat toisiinsa, ja saat hyvän, kiinteän taikinan aikaiseksi. Muotoile lopuksi taikina taas palloksi, ja nosta se kelmuun kiedottuna jääkaappiin ainakin puoleksi tunniksi.
- Sekoita kaikki munamaidon ainekset huolellisesti keskenään.
- Esilämmitä uuni 200 asteeseen.
- Kauli jääkaapissa jähmettynyt taikina ohueksi levyksi, ja nosta piirakkavuoan pohjalle. Pistele haarukalla pohja kauttaaltaan läpi.
- Paista piirakkapohjaa 12 minuuttia, nosta sitten ne pois ja täytä ensin marmeladilla, ja sitten munamaidolla. Laita takaisin uuniin noin 25 minuutiksi, tai kunnes pinta on kauniin ruskea, ja täyte on hyytynyt (testaa vaikka cocktail-tikulla).
- Nosta komeus uunista ulos ja anna vetäytyä.
Piirakka maistuu erinomaiselta hieman jäähtyneenä. Ja jos maltat, niin anna piirakan tekeytyä seuraavaan päivään, on aivan erityisen jumalaista lämmitettynä! Kylkeen tarvitaan vain hyvä salaatti ja lasi puolikuivaa valkoviiniä.
Tämän ohjeen julkaisemisessa oli muuten kohtalon sormi vahvasti mukana. Kerroin nimittäin miehelle Julia Child –postauskampanjasta, ja pohdin, mitä tekisin. Pyysin sitten miestä sanomaan minkä tahansa luvun kirjan sivumäärän välillä, ja mies heitti miettimättä ”128”. Ja, kuinka ollakaan, sivulla 128 minun painoksessani on nimenomaan luottopiirakkapohjani ohje! Kizmet.
Jos etsit lisää hyviä, Julian kokkauksista inspiroituneita ohjeita, klikkaa itsesi Top 100 Ruokablogi –sivustolle. Siellä kaikki Julia Child –synttäribloggaukset on nostettu korostetusti esiin. Julia Child -aiheiset postaukset tunnistat erillisen tunnisteen avulla.
Ilmeisesti ohje ei ole osittain Julialta, mutta on Juliahenkinen? 🙂 Vaikuttaa taivaalliselta reseptisi. Täytynee joskus testata!
TykkääTykkää
Paula
15.8.2012 at 13:46
Äh, ilmaisin itseäni huonosti, pahoitteluni! Eli piirakan pohja on Julian kirjasta, täyte on sitten omaa kehittelyä. Eli resepti on Julian ja minun yhteinen… 😉 (vaatimattomuus kaunistaa)
TykkääTykkää
riitta
15.8.2012 at 15:25
Ehdoton luottotaikina, mutta tuo sipulitäyte sai kyllä samantien veden kielelle. Mikään ei kamalampaa kuin epämääräisen puoliraa’oista sipuleista tehty sipulipiiras. Tässä ei todellakaan ole sitä pelkoa! Pakko kokeilla.
TykkääTykkää
suolaajahunajaa
15.8.2012 at 17:22
Yyyngh, puoliraakoja sipulinpaloja munamaidon seassa… Puistatus! Tässä ei tosiaan ole sitä vaaraa, tunnin hauduttelu pehmentää sisukkaimmankin.
TykkääTykkää
riitta
15.8.2012 at 20:59
Mä maistan tän jo lukemalla, kertakaikkisen hyvän kuuloinen ohje.
TykkääTykkää
Anna
15.8.2012 at 18:17
Kiitos, tähän efektiin mä vähän pyrinkin… 😉 Mutta ei vaan voi mennä vikaan kerma-juusto-voi-kombolla.
TykkääTykkää
riitta
15.8.2012 at 20:59
Samoilla linjoilla ollaan, minäkin tarkistan AINA nizzalaisen salaatin ohjeen JC:n kirjasta. Ja tätä sipulipiirakkaa on nyt aivan pakko kokeilla!
TykkääTykkää
Rouva Raadelmasta
15.8.2012 at 21:36
Jep, muuten ei tule autenttista. 🙂 Piirakka on veivaamisen väärti, suosittelen lämpimästi kokeilemaan!
TykkääTykkää
riitta
16.8.2012 at 07:48
Näyttää ja kuulostaa aivan pökerryttävän herkulliselta!
TykkääTykkää
Hiidenuhman keittiössä
15.8.2012 at 21:54
Hih, voi kiitos! :-)Tämä on todella syntisen hyvää, viimeiselle palalle löytyy aina ottaja.
TykkääTykkää
riitta
16.8.2012 at 07:49
Hmm, kun olen tällainen täysi piirakkanoviisiamatööri, niin tällä ohjeella vois alkaa harjoittelee! Kehuit sen verran hyvin sen pohjankin.
TykkääTykkää
Ankerias Vipunen
17.8.2012 at 20:17
Pohja on tosiaan loistava, ja kun sen kerran oppii, muistaa mitat ja määrät vaikka unissaan. 🙂 Suosittelen kokeilemaan, variaatioitahan piirakoissa riittää.
TykkääTykkää
riitta
17.8.2012 at 21:35
Testattu, järisyttävän maukasta ja tätä pitää tehdä uudestaan! Kiitos ohjeesta. Pohjaa pitää vielä harjoitella lisää, taisin taas laittaa liikaa jauhoja… Onko sinulla viinisuosituksia – siis löytyykö jokin punaviini mikä sopisi tämän kanssa?
TykkääTykkää
un/conscious
21.9.2012 at 13:46
Kiitos, tosi ihana kuulla, että maistui! Jauhojen määrä voi tosiaan vaihdella, niissäkin on eroja.
Mä olen tykännyt Joseph Drouhinin Moulin-à-Vent punkusta tän kanssa, on sopivan kevyt ja marjaisa beaujolais-viini.
TykkääTykkää
riitta
21.9.2012 at 14:09
Kiitos, me kokeiltiin Raisins Gaulois -punkkua, hyvin sopi sekin, myös hieman marjaisa ja kevyt.
TykkääTykkää
un/conscious
22.9.2012 at 18:21
Kuulostaa hyvältä tuokin, täytyy testata.
TykkääTykkää
riitta
24.9.2012 at 07:35