masutoaitemu

【マストアイテム】 Japanese noun : must-have, essential item

Ympäristöindeksi vaatteille: valitsetko villaa vai polyesteriä?

with 2 comments

Luin muutama päivä sitten artikkelin uudesta yrityksestä luokitella vaatteiden ympäristöystävällisyys. Higg-indeksi tulee aluksi vain vaatevalmistajien omaan käyttöön, mutta näkyy mahdollisesti myöhemmin myös kuluttajille pesulapuissa.

Higg-indeksin takana on Sustainable Apparel Coalition –yhdistys. Sen piirissä on vaateteollisuuden isoja nimiä kuten Adidas, Esprit, Gap, H&M, Levi Strauss, Nike, Marks & Spencer, Patagonia ja Timberland. Indeksi mittaa vaatteiden ja jalkineiden valmistuksen vaikutusta ympäristöön mm. veden kulutuksen, haitallisten kemikaalien ja hiilidioksidipäästöjen osalta. Indeksiä aiotaan kehittää jatkossa ulottumaan myös vaatevalmistuksen muihin yhteiskunnallisiin ulottuvuuksiin.

Melkoisen hämmentävää on, että indeksin mukaan esimerkiksi villa ei olekaan ympäristöystävällinen, sillä sen muokkaaminen vaateteollisuuden tarpeisiin vaatii paljon kemikaaleja. Polyesteri puolestaan (varsinkin, jos se on kierrätettyä) saa paljon paremmat pisteet. Bambukaan ei saa synninpäästöä, sillä sen muokkaus vaatii raskaita käsittelyitä erilaisilla kemikaaleilla.

Minulle tuli vähän kukamitähäh-fiilis, kun suosin lähes yksinomaan luonnonmateriaaleja. En suinkaan pelkästään siksi, että olen mieltänyt ne ”vihreiksi”, vaan käyttömukavuuden ja vaatteiden kestävyyden vuoksi. Villapuseroja ei esimerkiksi tarvitse pestä usein, säännöllinen tuuletus sopii villalle paljon paremmin. Hiostavat polyesteripaidat taas pitää laittaa koneeseen joka käytön jälkeen. Luonnonmateriaaleista valmistetut vaatteet säilyttävät ryhtinsä pidempään, eivät veny, vanu eivätkä nyppyynny rumiksi ensimmäisen käyttökerran jälkeen, jolloin niitä ei enää käytä. Ei kai voida väittää, että olisi parempi ekoteko ostaa enemmän vaatteita vain sillä perusteella, että niiden valmistus vaikuttaa vähemmän ympäristöön, pitäisi varmasti ottaa huomioon vaatteen koko elinkaari tehtaasta roskiin?

No, jostain on varmasti aloitettava, ja pääasia toki on, että isot valmistajat tekevät edes jotain. Sustainable Apparel Coalition –yhdistyksen jäsenyritykset kattavat kuitenkin kolmanneksen maailman vaate- ja kenkäteollisuuden myynnistä. Mutta en ihmettele yhtään, että indeksi on saanut ristiriitaisen vastaanoton, ja että ympäristöorganisaatiot eivät varsinaisesti hehkuta sitä.

Katso video aiheesta Wall Street Journalin sivuilla

Written by riitta

1.8.2012 klo 11:29

2 vastausta

Subscribe to comments with RSS.

 1. Tämä vaatteiden ympäristöystävällisyys on niin monimuotoinen juttu, että vaikka kuinka yrittää päästä asioista perille, niin tyhjentävää vastausta ei ole. Yritä siinä sitten tehdä parhaat päätökset.

  Tykkää

  Nina

  6.8.2012 at 07:44

  • No sanos muuta, tieto vaan lisää tuskaa! Taidan jatkossakin mennä oman järjen mukaan, eli suosia luonnonmateriaaleja, joiden tiedän kestävän minulla vuosia.

   Tykkää

   riitta

   6.8.2012 at 08:14


I live for comments!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: