masutoaitemu

【マストアイテム】 Japanese noun : must-have, essential item

Jenkki-diner takapihalla

with 8 comments

Harva asia maistuu yhtä hyvältä, kuin kotitekoinen hampurilainen suoraan grillistä.

Urheilin tällä kertaa oikein urakalla, sillä tein sämpylätkin itse Ankerias Vipusen ohjeella. Tuli muuten hyviä, juuri sopivan pehmeitä muttei pullaa – suosittelen lämpimästi! Tuunasin Ankeriaan ohjetta sivelemällä sämpylät ennen paistoa vesi-siirappi-seoksella ja sirottelemalla seesaminsiemeniä päälle.

Meillä pidetään hampurilaiset melko simppeleinä, kastikkeeksi käy majoneesi ja ketsuppi, lisäksi purilaisen väliin pitää saada salaattia ja ohueksi siivutettua punasipulia. Syöminen on sottaista puuhaa, lautasliinoilla selvitään tästäkin.

Hampurilaisten teossa kannattaa muistaa nämä:

  • Sekoita jääkaappikylmät ainekset nopeasti toisiinsa. Lihan proteiinit muussaantuuvat muuten.
  • Koska pihvit yleensä paistaessa pullistuvat, kannattaa niiden keskiosa painella muuta pihviä ohuemmaksi.
  • Älä taputtele tai painele pihvejä paistamisen aikana. Puserrat vain nesteet ulos, ja lopputulos on kuiva lätty.
  • Lado raaka punasipuli kaikkein alimmaiseksi. Pihvistä valuvat kuumat nesteet kypsentävät sipulin mukavan pehmeäksi.

Jokaisella on varmasti oma, hyväksi havaittu ohje jauhelihapihveille, mutta tässä vielä yksi ohje, jos kaipaatte vaihtelua. (Samalla ohjeella teen usein myös lihapullat.)

Ainekset (tulee 8 keskikokoista pihviä):

  • 400 g naudan jauhelihaa
  • 200 g porsaan jauhelihaa
  • 1 muna
  • 2 raastettua valkosipulin kynttä
  • kourallinen kuivattua sipulia
  • kourallinen raastettua parmesania
  • kourallinen persiljaa silputtuna
  • suolaa ja pippuria
  • (cheddar-juustoa)

Sekoita kaikki ainekset keskenään, ja muotoile niistä pihvejä. Laita halutessasi jokaiselle pihville juustonviipale grillaamisen loppupuolella.

Written by riitta

22.7.2012 klo 11:08

8 vastausta

Subscribe to comments with RSS.

  1. Ihan törkeen hyvän näköinen burgeri! Namnam. Minun pitää kanssa ensi kerralla kokeilla tuota vesi-siirappijuttua. Ja hyvä tuo sipulikikka.

    Tykkää

    Ankerias Vipunen

    22.7.2012 at 19:35

    • Olivat hyviä – söin kaksi… 😉 Ja kiitos sämpylävinkistä, teen jatkossakin ohjeellasi. Siirappivedestä tuli mukava pieni makea lisä leipään, ja tietenkin väriä pintaan.

      Tykkää

      riitta

      22.7.2012 at 20:53

  2. Itte grillatut hampparit on kyllä huippugourmeeta ja just ihan simppeleinä, ilman mitään vuohenjuustolisiäkin!

    Ihana Köpis-juttu sulla, luin vasta nyt, sinne pitäisi kans mennä, en ole ollut vuosikymmeniin!!!! 🙂 mutta eiköhän tuo jälkikasvu kohta pidä Legolansdiinkin viedä. Ensi kesänä….

    ja koska joudun kadehtimaan sun Tanskan reissua, niin sanon nyt vaan, että aattelin huomena piipahtaa ehkä Östermalmin kauppahallissa! ;D

    Tykkää

    Nanna

    23.7.2012 at 13:11

    • NOOOOOO, ei Östermalmin kauppahalliin!!! 😀 Okei, nyt ollaan tasoissa…

      Köpis oli ihana, kertakaikkiaan. Ja teidänkin tenavat nauttisivat varmasti Legolandista, meillä muistellaan joka päivä hotellia ja teemapuistoa.(Japaniin, Nagoyaan, avataan kuulemma 2015 Legoland, se on meidän matkasuunnitelmissamme jo nyt.)

      Tykkää

      riitta

      23.7.2012 at 16:39

  3. Onpa hyvännäköinen hampurilainen ja hyvät vinkit, kiitos.
    Itse usein marinoin punasipulit, sekin pehmentää hiukan makua. Söin eilen hampurilaista, jonka sämpylässä oli käytetty mallasta. Toimi loistavasti.

    Tykkää

    suolaajahunajaa

    23.7.2012 at 15:14

    • Hyvä idea marinoida sipulit, tulee kivaa kirpeyttä samalla. Ja jos tekee isomman satsin, niin loput voisi käyttää toast skagenissa esim.

      Maltaista tulee kanssa lievää makeutta, eikö totta?

      Tykkää

      riitta

      23.7.2012 at 16:40

      • En ole ihan varma, oliko se varsinaisesti makeutta, mutta enemmän makua siinä on kuin pelkässä vehnäleivässä.

        Tykkää

        suolaajahunajaa

        23.7.2012 at 17:08

      • No varmasti! Ostin paketin mallasjauhoja saaristolaisleipäkokeilua varten, mutta siitä riittäisi kyllä sämpylätaikinaankin – pitää kokeilla ensi kerralla! Kiitos vinkistä. 🙂

        Tykkää

        riitta

        23.7.2012 at 17:13


I live for comments!