Speedy Gonzales
Ceviche on mitä ihaninta kesäsyötävää, kunhan pitää huolen siitä, että ainekset ovat tuoreita. Valmistus ei vaadi edes uunia, joten tekeminen onnistuu vaikka retkioloissa. Luulisin. En ole astunut telttaan sitten 1980-luvun.
Ceviche on latinalaisen Amerikan kansallisruoka, joka maalla on omannäköisensä resepti. Yleisen käsityksen mukaan ruokalaji on saanut alkunsa Perussa, josta on löytynyt todisteita siitä, että reseptin ovat todennäköisesti tuoneet maahan konkistadorien mukana matkanneet maurilaiset naiset.
Cevicheä voi tehdä kalasta tai äyriäisistä, ihan omien mieltymysten mukaan. Itse käytin tällä kertaa nieriää, mutta olen tehnyt cevicheä myös lohesta. Tästä voi tehdä juuri niin tulisen kuin haluaa, kunhan kirpeän, suolaisen ja tulisen maut ovat tasapainossa. Cevichen voi tehdä valmiiksi jääkaappiin odottamaan ennen ruokailua noin tuntia aikaisemmin. Tarjoile alkupalana ihan sellaisenaan annoslusikoista, tai laita ruokalusikallinen salaatinlehdelle (käytä salaattikerän sydänlehtiä). Avocadonviipaleet mahtuvat myös hyvin samalle lautaselle cevichen kanssa.
Kalatiskillä kannattaa muuten mainita, että on tekemässä cevicheä (sama pätee sushiin ja sashimiin), niin saa varmasti tuoretta tavaraa.
Ainekset:
- 1 kalafile (tai noin 400 g äyriäisiä)
- 1 sitruunan mehu
- 1 limen mehu
- puolikas puntti korianteria
- puolikas chilipalko siemenineen (maun mukaan voi laittaa enemmän tai vähemmän)
- 1 valkosipulin kynsi
- suolaa ja mustapippuria
- Pilko kala tai äyriäiset pieniksi paloiksi. Pilko samoin korianteri, valkosipuli ja chili pieneksi hakkelukseksi.
- Purista sitrushedelmien mehut.
- Sekoita kaikki ainekset keskenään, anna levätä 10 minuuttia ja tarkista sen jälkeen maku. Lisää suolaa, chiliä tai sitruunanmehua tarpeen mukaan.
- Tarjoile heti, tai laita jääkaappiin odottamaan.
Salaattikerän sydänlehdet, kyllä suomen kieli on kaunis!
TykkääTykkää
suolaajahunajaa
30.6.2012 at 08:39
On, ja lisäksi vivahdeikas – kyllä kelpaa riimitellä! Ja siltikin aivot ja sormet ovat välillä ihan oikosulussa, kun pitäisi saaada juttua aikaiseksi.
TykkääTykkää
riitta
30.6.2012 at 09:45
Varmasti herkkua ja niin somat annokset!
TykkääTykkää
Anna
30.6.2012 at 09:59
Kiitos, tuli kieltämättä helpolla näyttävät alkupalat. 🙂
TykkääTykkää
riitta
30.6.2012 at 12:44
Kaunis annos! Pidän paljon cevichesta,mutta parhaimat cevichet olen syönyt Perussa ,ja nekin ihan simppeleissä paikoissa siellä 😀
TykkääTykkää
Yaelian
4.7.2012 at 07:30
Ah ja voih, olet siis ollut Perussa – kade! Ceviche maistuu varmasti paljon paremmalta autenttisissa oloissa. 🙂
TykkääTykkää
riitta
4.7.2012 at 16:30
[…] lisäsimme aurinkoa elämäämme meksikolaisella teemaillallisella. Fajitaksia, nachoja, salsaa, cevicheä nieriästä ja guacamolea – vain sombrerot […]
TykkääTykkää
La Fiesta Mexicana: bataatti-papu-dippi nachoille « masutoaitemu
18.7.2012 at 06:32