masutoaitemu

【マストアイテム】 Japanese noun : must-have, essential item

Irlantilainen perinneruoka Colcannon

with 4 comments

Tähteiksi jääneestä perunamuusista saa täysin uudenveroisen, kun siihen sekoittaa rapeita pekoninmuruja ja maidossa juuri ja juuri pehmeäksi kypsytettyä kaalia.

Colcannon on Irlannin kansallisruoka, ja se oli, varsinkin huonoina vuosina, monen perheen pääasiallinen ravinnonlähde. Colcannoniin tulee perunoiden lisäksi vapaavalintaista kaalia, joskus pekonia, purjoa ja kevätsipulia – jokaisessa perheessä lienee oma reseptinsä. Arvostetulle herkulle on jopa sävelletty oma laulu. Ihan noin lyyriseksi en heittäytyisi, mutta hyväähän tämä on, oikein hyvää.

Minun versioni perustuu siis tähteeksi jääneeseen perunamuusiin, jonka tein Rosamunda-perunoista. Kauppaan oli juuri saapunut varhaiskaalia Unkarista, joten käytin sitä. Perunamuusia oli silmämääräisesti arvioituna 4 dl, johon sovitin saman verran kaalia.

Lisäksi tarvitset:

  • noin 3 dl maitoa
  • pekonia
  • 1 tl muskottipähkinää
  • suolaa ja pippuria
  1. Paista pekonit pannulla rapeiksi, ja anna valua ja jäähtyä talouspaperin päällä.
  2. Pilko kaalit pienemmiksi paloiksi, ja laita maidon seassa miedolle lämmölle kypsymään. Varo, ettei maito kiehahda yli. Varhaiskaali on niin hentoa, että reilun viiden minuutin kypsennys riittää. Jos käytät muunlaista kaalia, niin kypsennä kunnes palat ovat vielä rapsakoita.
  3. Nosta kaalit reikäkauhalla perunamuusin sekaan, lisää mausteet ja sekoita. Käytä lämmintä maitoa seoksen notkistamiseen, jos on tarve.
  4. Muserra pekonit käsin seokseen, ja sekoita vielä kerran. (Jos haluat, niin tässä vaiheessa voit lisätä myös kevätsipulit.)

Koska colcannon on kovin rahvaanomaista ruokaa, niin ajattelin nostaa blogin tasoa tällä videoklipillä, jotta näemme, mitä kauniit ja rikkaat käsittelevät tähteitä.

4 vastausta

Subscribe to comments with RSS.

  1. Kävin kuuntelemassa sen colcannon-laulun spotifyssa. Joopa:) Ja toi video on melkoista meininkiä:) Luulin aluksi, että se joku ihan oikea ruokaohjelma ennen kuin homma alkoi valjeta.

    Tykkää

    Ankerias Vipunen

    9.5.2012 at 18:45

    • Hih, eikö ollutkin liikuttava viisu…!

      Mullakin meni tovi, ennen kuin tajusin kupletin juonen, kun tää tuli ihan tavallisten ohjelmien välissä.

      Tykkää

      riitta

      9.5.2012 at 20:31

  2. Mutta tätähän vois tehdä vaikka!

    Tykkää

    Nanna

    9.5.2012 at 22:32

    • Kokeile ihmeessä, on hyvää! Ja tätä voi varioida myös tekemällä tömäkämpää/sosemaisempaa colcannonia, kuin mitä yleensä tekee perunamuusin.

      Tykkää

      riitta

      10.5.2012 at 08:07


I live for comments!