masutoaitemu

【マストアイテム】 Japanese noun : must-have, essential item

Sukiyaki

with 14 comments

Meidän perheen suosikki on sukiyaki eli japanilainen lihafondue.

Sukiyaki on talviajan ruokaa, ja sitä tarjotaan yleensä esimerkiksi uuden vuoden juhlissa. Ruoka kypsennetään isossa padassa, josta se myös tarjoillaan.

Maistoin sukiyakia ensimmäisen kerran Yado Oikawassa, Riitta Oikawan ja miehensä pitämässä japanilaisessa majatalossa Pukkilassa. Vein miehen sinne synttäreitä viettämään, ja juhlaillallisena tarjottiin sukiyakia. Kaimani oli tehnyt kaikki esivalmistelut, neuvoi vain mitä pitää tehdä padan ja ruokien suhteen. Suosittelen muuten laittamaan Yadon korvan taakse: sydämellinen emäntä, mielenkiintoinen miljöö ja erinomaista ruokaa. Yövyimme aidoilla futoneilla ja nuokuimme ennen illallista kuumassa kylvyssä. Oikawat tarjoavat kahta majoituspaikkaa, uudella ja vanhalla puolella. Uusi puoli (jossa me olimme) on Riitta Oikawan suunnittelema omakotitalo, joka on rakennettu perinteisin japanilaisin käsityömenetelmin. Portaissa ei kuulemma ole käytetty naulan naulaa, melkoinen taidonnäyte japanilaiselta kirvesmieheltä!

Mutta takaisin aiheeseen. Ohjeeni perustuu siis Riitta Oikawan versioon, mutta huomasin Osakan reissulla, että tapoja tehdä sukiyakia on erilaisia. Ravintolassa saamamme versiossa oli nimittäin reilusti sipulia, jotka karamelisoitiin kuumalla pannulla ensin ilman kastiketta, joka lisättiin pannulle myöhemmin. Riitta puolestaan käski lisäämään kastikkeen pannuun heti ruokailun alussa, eikä tarjonnut sipulia laisinkaan. Pehmeäksi ja makeaksi paahtunut sipuli kyllä toimii sukiyakissa, kehotan kokeilemaan, jos sukiyakia teette. Japanissa ravintoloissa (niin Tokiossa kuin Osakassa) myös noudatetaan tarkkaa järjestystä raaka-aineiden kypsentämisen suhteen: ensin kasvikset, sitten vasta liha. Tarjoilija hoitaa kypsennyksen ja määrää marssijärjestyksen. Minun mielestäni ruoat voi hyvin kypsentää sitä mukaa kun kutakin raaka-ainetta tekee mieli, ei ole niin nuukaa.

Pääraaka-aine on hyvälaatuinen liha, joka leikataan niin ohuiksi siivuiksi, että päivä paistaa läpi (kuten kuvassa). Kasvissyöjät voivat korvata lihan tofulla, joka muuten sopii sukiyakiin erittäin hyvin. Me saamme tuhottua alla olevat määrät kolmistaan, suhteuttakaa tietenkin ainesten määrä ruokailijoihin. Kypsät ruokapalat dipataan raakaan kananmunaan, suosittelen kokeilemaan ainakin kerran, vaikka ajatus saattaa tuntua vieraalta. Kananmuna viilentää suupalat, ja pyöristää suolaisen soijapohjaisen kastikkeen maut tasaisemmiksi.

Ainekset:

Kastike: 5 dl soijaa, 2 dl kuumaa vettä, 10 rkl sokeria ja 6 rkl sakea

  • naudanlihaa (n. 120 g per ruokailija)/tofua
  • rasia siitakesieniä tai ruskeita herkkusieniä
  • (enoki-sieniä)
  • 1 purjo
  • puolikas (riisi)nuudelipakkaus
  • riisiä
  • 1 kananmuna per ruokailija
  1. Sekoita kastikkeen ainekset isossa kulhossa. Kannattaa käyttää kuumaa vettä, niin sokeri sulaa nopeammin.
  2. Viipaloi liha (tai tofu) ohuiksi siivuiksi. Puhdista sienet, leikkaa pienemmiksi paloiksi jos tarpeen. Halkaise purjo ja huuhtele mullat pois. Leikkaa noin viiden sentin pituisiksi pätkiksi. Keitä oman maun mukaiset nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan, ja kieputa niistä sormen ympärille pieniä pesiä. Keitä riisi.
  3. Kuumenna kastike kiehuvaksi fonduepadassa ja laita raaka-aineet sinne kypsymään. Nuudelia ei tarvitse kuin käyttää kastikkeessa, nehän ovat jo kypsiä. Sienissä kestää pisimpään.

Written by riitta

27.4.2012 klo 08:48

14 vastausta

Subscribe to comments with RSS.

  1. Ihan pakko hommata tuollainen fonduesysteemi nyt, että pääsen kanssa kokeilemaan tätä! Vaikuttaa todella hauskalta tavalla herkutella. Miten olenkin missanut tällaisen japanilaisen ruokalajin kokonaan.

    Ja kun katselee tuota hyvin marmoroitua lihaa, niin kuola valuu…Onko Japanin kuvia vai saitteko noin herkkua siellä Pukkilan Yado Oikawassa (johon täytyy tutustua vielä tarkemmin).

    Tykkää

    Ankerias Vipunen

    27.4.2012 at 09:57

    • Tää on niin hyvää, ihastut varmasti! Tuo Tefal mikä meillä on mukavan jämäkkä pata, ihan Stockalta ostettu.

      Kuvat on Osakasta, ei ollut Pukkilassa noin upeaa lihaa, vaikka hyvää olikin. Nuo sulivat suuhun, kuten voit varmasti kuvitella.

      Tykkää

      riitta

      27.4.2012 at 10:01

      • Nyt on kokeiltu. Hyvää oli! Meillä on nyt kanssa tuollainen samanlainen Tefal näitä hot pot juttuja varten. Tulee varmasti ahkerasti käytettyä, oli heti niin kivaa. Kiitos.

        Tykkää

        Ankerias Vipunen

        17.7.2012 at 20:58

      • Ai että, voi miten kiva kuulla! 🙂 Kiitos kun palasit ”raportoimaan”.

        Tykkää

        riitta

        17.7.2012 at 21:02

  2. Nyt en sano mitään ruokapuolesta, mutta kiva liina sulla. Onko Marimekon Lumimarja-kangasta?

    Tykkää

    Nina

    27.4.2012 at 11:36

    • On, hyvin bongattu! Vahakankaisena versiona tosin, me ollaan sottaista porukkaa… 😉

      Tykkää

      riitta

      27.4.2012 at 12:10

  3. Sukiyaki on minun suosikki! Kabulissa olen sitä aikoinaan pari kertaa syönyt. Sinol liekin päällä on ollut vanha valurautainen ranskalaisten tekoon tarkoitettu pata, mutta voisi tuohon varmaan käyttää ostamaani induktiolevyäkin. Olipa mukava tutustua!

    Tykkää

    Heleen

    28.4.2012 at 18:00

    • No oli, todella hauska tutustua ja jutella mukavia! 🙂

      Ja mikä tahansa pata ja lämmönlähde käy mainiosti, kunhan saa nesteen kevyesti poreilemaan niin hyvin menee.

      PS Kabulissa sukiyakia – tästä olisin ehdottoman kiinnostunut kuulemaan lisää… 😉

      Tykkää

      riitta

      29.4.2012 at 20:56

      • Ääh, Kabukissa! I Pad kirjoittelee ihan omiaan, tai sitten näkö alkaa heiketä…
        Kabukissa olen saanut ensimmäiset kosketukset japanilaiseen ruokaan ja sitä perua opetellut tekemään itsekin. Vaikka sukulaisia asuu Japanissa, en ole siellä koskaan käynyt.

        Tykkää

        Heleen

        2.5.2012 at 06:44

      • Hih, KabuKi kuulostaa todennäköisemmältä, muttei läheskään niin mielenkiintoiselta kokemukselta kuin KabuLi… 😀

        Tykkää

        riitta

        2.5.2012 at 12:05

  4. […] olen käyttänyt Tefalin Ovation pöytäkattilaa. Bongasin sellaisen Masoteaitemu-blogista ja päätin heti, että tuollainen systeemi pitää saada. Meillä se on ainakin toiminut ihan […]

    Tykkää

  5. Löysin tähän postaukseen Ankerias Vipusen kautta ja kun en googlettelulla löytänyt mielestäni oikeaa Tefalin pannua niin tulin tänne tarkistamaan.. ja täältähän se löytyi! kiitos vinkistä 🙂

    annemi / 52weeksofdeliciousness

    Tykkää

    Anne Pfitzner

    5.3.2013 at 09:41

    • Ei kestä kiittää, hyvä kun löysit tänne ja sait tarvittavat tiedot! 🙂

      Tykkää

      riitta

      5.3.2013 at 09:47

  6. […] Skytreen juurella on tunnelmallinen terassiravintola, jonka kaikissa pöydissä on oma grilli. Jotain yhteistä ateriointia siellä on näemmä tarkoitus suorittaa, en ihan tarkkaan ottaen tiedä, mitä. Kenties sukiyakia? […]

    Tykkää


I live for comments!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: