masutoaitemu

【マストアイテム】 Japanese noun : must-have, essential item

“I cuss, you cuss, we all cuss for asparagus!”

with 10 comments

Far Sidesta napattu otsikko kertoo kaiken oleellisen suhteestani parsaan. Vielä ei ole ihan paras sesonki (toukokuusta alkaa), vaikka parsaa on jo kaupoissa houkuttelevat kasat.

Paras parsaherkku on (ehkä) parsa kylmäsavulohen ja hollandaise-kastikkeen kanssa. Parsapiirakalle en sano ei, enkä tietenkään parmankinkkuun rullatuille parsatangoille. Italialainen tapa tarjota parsat grillattuina sitruunan ja parmesanin kanssa toimii myös.

Parsat kannattaa tietenkin käyttää mahdollisimman tuoreina, mutta jos niitä joutuu säilyttämään, niin paras tapa on kietoa ne kosteaan talouspaperiin ja/tai keittiöpyyhkeeseen ennen jääkaappiin laittoa. Valkoiset parsat kuoritaan kevyesti, vihreitä ei välttämättä tarvitse – itse en ole koskaan kokenut tarvetta kuoria.

Vihreät parsat napsahtavat juuri oikeasta kohdasta itsestään kahtia, kun niitä taivuttaa. Nuppu käytetään hienompaan ruokalajiin, mutta varret kannattaa ehdottomasti hyödyntää: se osa, mikä yleensä lentää jätteisiin, on täydellinen pohja rouhealle parsakeitolle.

Tämä ohje toimii myös jääkaapin tyhjentäjänä: sekaan voi heittää tuorejuustorasian tai kermapönikän jämät. Jos näitä ei ole, niin ilmankin saa maukasta jälkeä. Tämä on aivan ihana soppalounas, ja se syntyy todella vähillä raaka-aineilla.

Parsakeitto minimiraaka-aineilla:

  1. Keitä pienemmiksi paloiksi leikatut varret kypsiksi suolatussa vedessä (tai liemikuution kanssa), noin 15 minuuttia.
  2. Soseuta varret ja noin desi keitinlientä tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella, älä kuitenkaan ihan liian hienoksi, sekaan saa jäädä pureskeltavaa.
  3. Laita soppa uudestaan kattilaan, ja lisää joukkoon kerma tai tuorejuusto, jos sitä sattuu olemaan. Lämmitä keitto tarjoilua varten. Tarkista maku, lisää ainakin mustapippuria.
  4. Tarjoile hyvän leivän kanssa.

Hifistelyyn:

–          Aloita ohje kuullottamalla pieneksi silputtua valkosipulia ja sipulia öljyssä. Jatka sitten ohjetta.

–          Lisää keiton joukkoon tuoretta lehtipersiljaa.

–          Koristele soppa-annos (ruis)krutongeilla, parsan nupuilla, parmesanilla tai tryffeliöljyllä.

Written by riitta

19.4.2012 klo 06:52

10 vastausta

Subscribe to comments with RSS.

  1. Kyllä kiitos, varsinkin hifistelyversiona! 🙂

    Tykkää

    Pandice

    19.4.2012 at 10:00

    • Joo, hifistely maksaa vaivan tässä (parmesan toimi tosi hyvin). Mutta kuten sanottu, jämistä saa ihanan sopan arkilounaaksi, jos ei jaksa vääntää.

      Tykkää

      riitta

      19.4.2012 at 10:04

  2. Kiitos! ihana ohje, taas jälleen kerran.

    Tykkää

    Laura

    19.4.2012 at 12:07

    • My pleasure, tosi kiva kun tykkäsit! 🙂

      Kotitaloudet kuulemma tuhlaavat eniten ruokaa, joten yritän omalta osaltani ajatella fiksummin ja taloudellisemmin.

      Tykkää

      riitta

      19.4.2012 at 12:11

      • Heitämme vuodessa jopa 30kg ruokaa roskiin. Ruokaa ostetaan liikaa tai tieto siitä miten kauan raaka-aineet ovat syötävissä puuttuu.
        Opetellaan uudestaan kuinka kauan ruokamme säilyy syötävänä, roskaruokaillallinen Helsingissä:
        http://www.facebook.com/roskaruokaillallinen

        Tykkää

        Laura

        19.4.2012 at 12:21

      • Yup, mä ainakin tiedostan ostavani liikaa ruokaa… :-/ Yritän kyllä kovasti hyödyntää kaiken, enkä ole turhan ronkeli päiväysten suhteen. Marttojen viisaudet kunniaan tässäkin!

        Olen kovin ylpeä siitä, että leipää meillä ei mene hukkaan. Paahtoleipäpaketti menee aina pakkaseen, ja paahdetaan tarpeellinen määrä. Herkkuleivät menee melkein yhdeltä istumalta, ja jos jotain jää yli, niin niistä tulee korppujauhoja.

        Tykkää

        riitta

        19.4.2012 at 12:46

  3. Olen yrittänyt venyttää parsakauden avausta, mutta kohta alan lipsua, koska näitä ihania parsareseptejä tulee nyt joka puolelta – niinkuin nyt vaikka tämä 😉

    Tykkää

    suolaajahunajaa

    19.4.2012 at 19:39

    • Tiedän, vielä ei olisi ”saanut” ostaa… Perhanan kauppiaat, laittavat houkuttelevat kasat heti hevi-osaston alkuun, näin parsat jo ulko-ovelta ja sorruin… 😀

      Tykkää

      riitta

      19.4.2012 at 20:32

  4. Hei mähän tein lähes identtisen sopan! Aivan turhaa tämmöiseen katkoa varsia, sinne ne sulahti mukavasti kaiken muun hyvän joukkoon.

    Tykkää

    Anna

    9.5.2012 at 13:59

    • No perhana, niin olitkin! 🙂 Great minds jne.

      Katkoin varret pienemmiksi nopeuttaakseni prosessia, mutta olet oikeassa, kaikki vaan kattilaan ja tehosekoitinta perään! 😀

      Tykkää

      riitta

      9.5.2012 at 14:03


I live for comments!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: