masutoaitemu

【マストアイテム】 Japanese noun : must-have, essential item

Honey, I’m home – terveisiä Osakasta!

with 9 comments

Ihana hiihtolomaviikko on ohi. Hurvittelimme tällä kertaa suosikkikohteessamme eli Japanissa.

Tukikohtamme oli Osaka, josta teimme päiväreissuja Hiroshimaan, Naraan, Kobeen (arvannette minkä ruoan perässä) ja Kiotoon. Ajattelin laittaa teille luettavaksi erilliset jutut syömisistämme ja päiväreissujemme huippukohdista, ja keskittyä tässä jutussa Osakaan.

Osaka tuntuu pienemmältä kuin Tokio, eikä yhtä kansainväliseltä kuin Kobe. Osakalaiset ovat kuitenkin aivan yhtä hurmaavia ja kohteliaita kuin muutkin japanilaiset, ja palvelu on välillä suorastaan ylenpalttista. Mies ja pikkukundi kiersivät epätoivoissaan paikallisen lelukaupan perässä melkein tunnin, kunnes kiltti nuoripari oli vienyt heidät kädestä pitäen liikkeen ovelle. Ravintoloissa käsilaukulle kiikutetaan aina joko oma tuoli tai pieni kori. Ainakin se peitetään liinalla, jottei se likaantuisi. Minä ja aarteeni kiittävät! Osakaa halkoo kaksi jokea, ja sitä kutsutaankin Japanin Venetsiaksi. Veden läheisyys tuo kaupungille toki ihan oman ilmeensä, mutta noin muuten kaupunkikuva on hyvin samanlainen, kuin muuallakin: pilvenpiirtäjiä, neon-mainoksia, matalia puutaloja ja paljon ihmisiä.

Hankaluuksiakin toki oli: Osakassa ei ole läheskään yhtä hyvin huomioitu turisteja englanninkielisten opasteiden ja karttojen muodossa, mikä aiheutti hieman vaivaa juna-asemilla. Tokiossa (ja jopa pienemmissä kaupungeissa) lähes kaikki kyltit nähtävyyksien ja juurikin juna-asemilla ovat myös englanniksi, mikä helpottaa suunnistamista noin isossa paikassa kummasti. Jos valitsee väärän poistumissuunnan asemalta, saattaa joutua kiertämään useita kilometrejä, ennen kuin on taas oikealla reitillä.

Jos joskus matkaatte Osakaan, niin muistakaa, että osakalaiset kulkevat liukuportaissa oikealla puolella (siis kuten meilläkin), hätähousut käyttävät vasenta puolta ohituskaistana. Muualla Japanissa järjestys on päinvastainen, eli seistään vasemmalla puolella. Varsinkin ruuhka-aikaan oikean marssijärjestyksen noudattaminen säästää kaikkien hermoja.

Kuvat on otettu Osakan linnan luota, paitsi keskirivillä vasemmassa ruudussa oleva kaupunkikuva on hotellihuoneemme ikkunasta. Melko huimat näkymät eikö totta, huoneemme sijaitsi 18. kerroksessa! Hotelli (Royal Rhiga Hotel Osaka) oli oikein hyvä, ei moittimista. Hotellilta oli vielä ilmainen bussikuljetus Osakan juna-asemalle pitkin päivää, mikä helpotti kulkemista kummasti. Lapsen kanssa kun haluaa minimoida kävelyn ja paikasta toiseen siirtymisen käytetyn ajan määrää.

Päivän huumoripläjäyksenä toimii Osakan linnassa ollut mahdollisuus kuvauttaa itsensä ”aidoissa” samurai-vermeissä. Kypäriä oli useita, valitsin suomalaisena tietysti poronsarvet… Oli muuten painava kapistus!

Täydellinen reissu jälleen kerran, kova ikävä jäi! Olimme nyt kuudetta kertaa Japanissa, ja voin luvata teille ja itselleni, että lisää tulee. Mietin matkan aikana mikä minua sinne vetää, ja tulin siihen tulokseen, että tunnen voimakasta hengenheimolaisuutta japanilaisten kanssa. He tykkäävät syömisestä, vaatteista, muodista ja itsensä ilmaisemisesta sen keinoin ja matkailusta – kuten minäkin. Japanilaiset ovat sosiaalisia, mutta pitävät samalla tietyt asiat vain itsellään ja kaikkein läheisimpien tiedossa, ja tällainen olen minäkin. Japanissa kunnioitetaan perinteitä, mutta ollaan kovin uteliaita kaiken uuden suhteen myös.

Kaiken kiireen ja visuaalisen kakofonian seassakin tunnelma on rauhallinen, toisia ja toisen rauhaa kunnioittava. Kliseistä, mutta Japanissa mieleni ja sieluni lepäävät.

Written by riitta

28.2.2012 klo 10:38

9 vastausta

Subscribe to comments with RSS.

 1. Osaka-pläjäyksen osa I luettu! Mihin tuota aputätiä tarvittiin, oliko miekka niin raskas? Vai ohjeistiko hän oikean liikeradan saavuttamisessa 😀

  Tykkää

  Pandice

  28.2.2012 at 12:57

  • Täti puki vaatteet päälle, ja ohjasi määrätietoisesti kuvauksen sujumista. Miekka oli kyllä raskas, ei siis muovia suinkaan. Ehkä se pelkäsi, että huidon sillä holtittomasti kohti muita tms… 😀 Tai etten muuten vaan osaa olla ”oikein”.

   Tykkää

   riitta

   28.2.2012 at 13:01

 2. Tuttuja paikkoja! Minäkin olen ihastunut siihen japanilaiseen uteliaisuuteen ja kohteliaisuuteen. Ja muutenkin tuntuu, että näin suomalaisena on helppo tulla japanilaisten kanssa toimeen. Puheessa voi pitää vähän miettimistaukoja, ei haittaa yhtään, ja muutenkin aallonpituus on varsin sama.

  Tykkää

  Ankerias Vipunen

  28.2.2012 at 17:22

  • Nimenomaan, meissä on paljon samaa. Yhdessäolo riittää, eikä tosiaan taukoja tarvitse turhaan yrittää täyttää small talkilla. Ja ne ruoat… 😉

   Tykkää

   riitta

   28.2.2012 at 19:44

 3. Jotkut ei oo ehtineet Japaniin vielä ensimmäistäkään kertaa; on kyllä myös mieheni toivekohteita, että ehkä me joku päivä vielä….
  Kiva kuitenkin kun pääsi blogisi kautta jo näin ”lähituntumalle”

  Tykkää

  Nanna

  28.2.2012 at 17:51

  • Suosittelen ehdottomasti, nähtävää ja koettavaa riittää! Ja japanilaiset tykkää lapsista kovasti, meidänkin ipana huomioitiin joka paikassa todella ihanasti. 🙂

   Tykkää

   riitta

   28.2.2012 at 19:43

 4. Upealta näyttää (kateellisena sanoo hän). Japani on myös 12-vuotiaan poikani ykkösmatkatoive 🙂

  Tykkää

  Nina

  1.3.2012 at 14:38

  • Pojallasi on hyvä maku, ei voi muuta sanoa! 😀 Japanissa riittää nähtävää koko perheelle, eli suosittelen lämpimästi (jos ei se vielä tullut selväksi).

   Tykkää

   riitta

   1.3.2012 at 15:25

 5. […] Hiihtolomareissustamme kertova toinen osa käsittelee ruokaa, kuten luvattu. Kokeilimme paljon kaikenlaista uutta, ja tietenkin vanhoja suosikkeja oli saatava nytkin. […]

  Tykkää


I live for comments!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: