masutoaitemu

【マストアイテム】 Japanese noun : must-have, essential item

Irasshaimase!

with 5 comments

Japanissa jokaista uutta ravintola-asiakasta tervehditään huutamalla ”tervetuloa”. Tapa on varmasti monelle elokuvista tuttu, mutta perustuu ihan oikeaan tapaan.

Lempiherkkuni on sushi, kaikista paras täyte/päällyste lienee lohi tai paistettu ankerias. Helsingissä parhaat sushi-paikat ovat Umeshu ja uusimpana löytönä Hanko Sushi. Raku-Ya on valitettavasti pannut pillit pussiin…! Jos haluaa kokeilla muita japanilaisia annoksia, niin Koto on siihen soveltuvin mielestäni.

Sain joululahjaksi ”Sushikirjan”, jonka ovat kirjoittaneet ja toimittaneet Japani-asiantuntijat ja sushi-fanit Heikki Valkama ja Miika Pölkki. Kirjassa on juttua sushin historiasta, sushi-mestarin matkasta apupojasta, joka opettelee pesemään riisiä oikeaoppisesti, ja tietenkin eri sushi-resepteistä.

Nappasin kirjasta idean Suomi-susheista, joissa käytettiin kalan ja kasvisten sijaan poroa.

Sushi-riisinä käytän Tokyokanin suosittelemaa ”Tsuru Mai” -riisiä, paketin kyljestä löytää myös parhaan tavan keittää riisi. Samoin oion mutkia käyttämällä valmista sushi-kastiketta; kotikokin on vaikea saada suolaisen, makean ja happaman tasapainoa aikaiseksi sekoittelemalla kastike itse.

Finski-sushit à la masutoaitemu

Kun olet keittänyt riisin. antanut sen jäähtyä ja sekoittanut siihen kastikkeen, laita se hetkeksi sivuun. Kuumenna sitten parilapannu todella kuumaksi, ja ruskista poron sisäfile voi-öljy-seoksessa joka puolelta kauniin ruskeaksi. Kiedo file vartiksi lepäämään folioon. Leikkaa se sitten niin ohuiksi viipaleiksi, kuin vaan veitsestä lähtee.

Aloita nigirien pyörittely kostuttamalla kädet kevyesti etikkavedessä (kylmää vettä, jossa loraus riisiviinietikkaa), ja ottamalla noin tulitikkuaskin kokoinen riisipallero käteesi. Puristele pallero varovaisesti suikulaksi, levitä sille wasabia ja pala poroa. Käsien kostuttaminen aika ajoin estää käsien tahmautumisen ja tahmeiden riisinjyvien leviämisen hiuksiin, keittiön kaappeihin ja alusvaatteisiin (true story)…

Poro-nigirien lisäksi tein pikkukundin suosikkeja eli kurkkurullia, ja lohi-nigirejä. Kuten kuvasta näkyy, paistoin lohen lähes kypsäksi, mies ei nimittäin pidä raa’asta kalasta. Poro upposi kaikkiin, hämmentävän hyvä makuyhdistelmä. Seuraavalla kerralla kokeilen toista ideaa Valkamalta & Pölkiltä, nimittäin parsa-nigirejä.

5 vastausta

Subscribe to comments with RSS.

  1. Minusta on ihan käsittämätöntä, että voi olla suuri sushien ystävä pitämättä raa’asta kalasta 🙂

    Todella kauniita, tuo parsa-nigiri kuulostaa hyvältä, muista raportoida. Ja erikoispisteet tälläkin kertaa erinomaisista raaka-aineista!

    Tykkää

    suolaajahunajaa

    8.1.2012 at 15:11

    • Joo, hubby on hieman -köh- rajoittunut… 😉 Kiitos kehuista, poro oli todella hyvää. Ja raportoin seuraavista kokeiluista aivan varmasti, parsaa ja laatikkosushia (ostettiin siihen välineet Kiotosta).

      Tykkää

      riitta

      8.1.2012 at 22:24

  2. Hyvän näköisiä! Hitsi, kyllä minunkin pitää kokeilla, sain tästä nyt kovan meinauksen päälle!

    Raku Ya oli tosiaan siitä kiva paikka, että siellä sai herkkusushien lisäksi kaikenlaista muutakin japanilaista herkkua. Saas nähdä mitä siihen paikalle tulee Raku Yan tilalle, tässä tammikuun aikana alkaa kait tapahtumaan.

    Tykkää

    Ankerias Vipunen

    16.1.2012 at 18:12

    • Hyvähyvä, anna palaa! 😀

      Kivaa, jos Raku Yan tilalle tulee jotain uutta, toivottavasti japanilaista sekin kuitenkin…

      Tykkää

      riitta

      16.1.2012 at 21:22

  3. […] Viimeksi pyörittelin poronigirejä, nyt otin kokeiluun parsan. […]

    Tykkää


I live for comments!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: