masutoaitemu

【マストアイテム】 Japanese noun : must-have, essential item

Japanilaiset gyoza-nyytit

with 8 comments

Gyozat vaativat näpertelemisen intoa ja jonkun verran sorminäppäryyttä, eikä ainesosien hankkiminen onnistu perus-supermarketista. Siitä huolimatta nyytit ovat kaiken vaivan arvoisia.

Yritimme uuden vuoden aattona muistella, milloin olemme ensimmäisen kerran maistaneet gyozoja, ja hatarien muistikuviemme perusteella jäljet johtavat helsinkiläiseen Yume-ravintolaan. Jäivät mieleen, ja nyt olen tehnyt näitä kotona useaan otteeseen, viimeksi tosiaan lauantai-iltana.

Ostan nyyttien kuorina toimivia taikinalettuja Helsingissä Tokyokanista. Myyvät niitä onneksi pakasteina, eli kuoret voi hankkia hyvissä ajoin odottamaan, kun liikkuu ydinkeskustassa.

Näillä määrillä saa 20-25 nyytille täytteen:

  • 100 g porsaanjauhelihaa
  • 2 kuivattua siitakesientä (Tokyokanista)
  • 1 kaalinlehti
  • 1 iso tai 2 pientä valkosipulinkynttä raastettuna
  • 1 rkl raastettua tuoretta inkivääriä
  • 2 kevätsipulin vartta pienennettynä
  • pieni ripaus suolaa tai soijaa
  • 2 rkl seesamiöljyä
  • rypsi- ja seesamiöljyä paistamiseen
  • vajaa kahvikuppi vettä (n. 2 dl)
  1. Ota kuoret hyvissä ajoin sulamaan.
  2. Laita sienet kylmään veteen likoamaan. Laita myös kaali kiehumaan muutamaksi minuutiksi. Kun sienet ovat pehmenneet, irrota kova kanta ja pienennä sienten hatut sekä kypsä kaali silpuksi.
  3. Sekoita kulhossa kaikki ainekset tasaiseksi.
  4. Laita letulle vajaa teelusikallinen täytettä, sivele vettä letun reunoilla ja nipistä yhteen puolikuuksi. Rypytä letun reuna muutamalle taitokselle (tämä vaihe esitetty kuvissa): mitä useamman saat aikaiseksi, sitä autenttisemman lopputuloksen saat – neljä taitosta on jo kuitenkin hyvä määrä.
  5. Kun kaikki nyytit ovat valmiit, lämmitä pannulla rypsi- ja seesamiöljyä (saman verran kumpaakin). Varaa samalla vettä pannun viereen. Pannulle pitää olla joko oma kansi, tai voit taitella foliosta sopivan kokoisen, tiiviin kannen.
  6. Paista nyyttejä vain toiselta puoleltaan rapeiksi, ja hulauta sitten vesi pannulle ja laita nopeasti kansi päälle. Höyrytä, kunnes vesi on haihtunut (tähän menee ihan muutama minutti).
  7. Tarjoile nyytit chilihuitaleilla terästetyn soijan kanssa. Nyytit siis dipataan soijaan, ja tässä poimujen määrä auttaa kastiketta tarttumaan gyozoihin.

Oishii sanoisi japanilainen – ja herkullisia nämä tosiaan ovat! Näihin tulee himo, mutta ruokailijaa kohden kannattaa varata 6-8 kpl. Jauhelihan voi jättää kokonaan pois, tällöin lisäisin tietenkin sienten ja kaalin määrää.

8 vastausta

Subscribe to comments with RSS.

  1. Näitä on pakko kokeilla! Uusi kamera on laulanut viimeaikaisista postauksista päätellen.

    Tykkää

    suolaajahunajaa

    5.1.2012 at 23:09

    • Testaa ihmeessä, uskon että tykkäät! Kamera on niiiin hyvä, eron todella huomaa laadussa ja hyvien otosten eksponentiaalisessa kasvussa.

      Tykkää

      riitta

      5.1.2012 at 23:22

  2. Hei, tulin tänne nyt vastavierailulle ja löysin heti herrkkuja! Gyozat on ihania. Minullakin on ollut nämä jo pitkään meinaan-tehdä-listalla, mutta en ole saanut vielä aikaiseksi. Tosi hyvän näköisiä.

    Tykkää

    Ankerias Vipunen

    16.1.2012 at 16:11

    • Kiva kun kävit, teretulemast uudelleen! Lueskelin sun blogia aamusella, ja meillä näyttäisi olevan samanlainen ruokamaku, joten tulen toistekin sun tontille – etenkin kaikkien ihanien aasialaisten kokkailujesi perässä… 😉

      Gyozat on vaan niin hyviä. vaikka aikaa ja vaivaa vaativatkin.

      Tykkää

      riitta

      16.1.2012 at 16:16

  3. Hei, löysin blogiisi vasta nyt ja täältähän löytyy vaikka mitä herkkuja. Gyozat, niihin tosiaan tulee himo! Jos tykkää lisänäpräämisestä, voi kuoret tehdä itsekin. Aikaa siihen kyllä menee, mutta vaiva kannattaa!

    Tykkää

    Hirame

    17.1.2012 at 19:03

    • Hei ja tervetuloa, kiva kun löysit paikalle! Ja kiitos gyoza-vinkistä, täytyy ehdottomasti kokeilla joskus. Sun mahtavan monipuolinen sivusto ei muuten tee hyvää sielua jäytävälle Japani-kuumeelle, voikun tänä vuonna pääsisin taas reissuun…

      Tykkää

      riitta

      17.1.2012 at 20:24

  4. […] Joku päivä teen kokonaisen dim sum –illallisen, tätä kirjoittaessa iski aivan vimmattu himo myös gyoza-nyytteihin. […]

    Tykkää

  5. […] hankkinut gyoza-nyyttien taikinakuoret tähän asti Tokyokanista. Akuuttiin tarpeeseen ei kuitenkaan auttanut muu, kuin […]

    Tykkää


I live for comments!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: