masutoaitemu

【マストアイテム】 Japanese noun : must-have, essential item

Ruoka-aakkoset

with 2 comments

Okei, voisin kuitata tämän kirjoittamalla S = sushi, mutta syön minä muutakin. Taiteilijan vapaudella sekoitan kieliä, muuten jää moni aakkonen ja ruokaelämys kuittaamatta.

Artisokka: grillattuna, säilöttynä salaatin seassa. Maa-artisokkakeittokin kelpaa hyvin.

Blinit. Mätiä, paljon mätiä ja smetanaa ja voisula tirsumaan suupieliin.

Coffee: elämän eliksiiri, kelpaa kaikissa muodoissaan. Päivä ei ala ilman kuumaa kuppia.

Donitsi. Etenkin Arnolds’in. Pakko rajoittaa vierailuja, jos meinaa mahtua ovesta sisään. Ymmärrän hyvin amerikkalaisia poliiseja.

Eat&Joy. Voi ymmärtää kahdella tapaa: toisaalta laadukas herkkupuoti, toisaalta asenne ruoanlaittoon.

Focaccia. Pehmeää, suolaista ja tyydyttävä leivottava, aloittelijakin onnistuu varmasti.

Gyoza-nyytit. Japanilainen herkkupala, joita dipataan soija-chilikastikkeeseen. Helppo tehdä, vaikka vaatiikin kärsivällisyyttä.

Hummus. Lempidippini, superhelppo valmistaa mutta tekee porkkanatikustakin kelvollisen alkupalan.

Intialainen ruoka ja ravintolat. Suosikkini etnisistä ruokapaikoista, hinta-laatusuhde on useimmiten kohdillaan ja maut järisyttävät maata. Alan pikkuhiljaa tottua myös tulisempiin makuihin miehen näytettyä mallia.

Juurekset. Helposti aliarvostettu lisuke, mutta pienellä maustamisella näistä saa todella herkullisia. Talvinen lemppari on hunajalla ja voisulalla valellut, uunissa paahdetut juurekset.

Karjalanpiirakat, erityisesti Vuoksen piirakat. Munavoi pitää tehdä itse, kahviloiden munavoit, joissa on yksi osa kananmunaa ja kymmenen osaa margariinia, ovat puistattavia.

Lehtovaara ja sen Coeur de filet -annos. Valkosipulin juhlaa!

Mustaleimaemmental. Etenkin pienten suolakurkkujen kanssa, mahtava makuyhdistelmä.

Närmat. Suosin kotimaista lähiruokaa, ihan vaan jo sen vuoksi, että kotimaista tuotantoa on hyvä kannattaa. Eikä esimerkiksi vihanneksia ole hölskytelty maailman ääristä Suomeen.

Oliiviöljy. Paistamiseen, marinointiin, maustamiseen. Paras aamiainen on tuore hyvä leipä dipattuna oliiviöljyn ja suolan sekoitukseen.

Pretzels. Ne Stockmannin Herkun rapeakuoriset, sisältä pehmeät ja suolaiset rinkelit.

Quiche – tämän arvasivat kaikki. Suosikkiversioni on sipulipiirakka, johon tulee täytteeksi kilo keltasipulia pehmeäksi ja makeiksi haudutettuina. Pohja tehdään voihin ja munamaitoon tulee kermaa.

Rosépippuri. Kokeilkaa joskus ripotella sitä ja parmesanlastuja graavisiian päälle.

Sushi. Koska vaan, kuinka monta palaa vaan.

Taittinger. Paras shamppanja minun mielestäni.

Umeshu. Japanilainen likööri, joka maistuu sellaisenaankin ihanalta, mutta erityisen hyvin se sopii Kir-tyyppisiin juomasekoituksiin.

Voisilmäpulla. Sokerin ja voin kanssa ei saa nuukailla, ja pullan pitää olla kuohkea.

Wasabi. Parempaa kuin chili sikäli, että whoaaah-tunne suussa menee nopeasti ohi, toisin kuin chili joka saattaa jäädä ikävästi polttamaan suuta.

TapaXet. Runsaasti kaikenlaista pientä herkkua, kukaan ei laske montako olet jo syönyt ja suorastaan kuuluu asiaan tilata lisää.

Yalumban viinitila. Hyviä, kohtuuhintaisia australialaisia viinejä.

Zakuska. Pientä ja hyvää venäläiseen tyyliin.

Årets kock. Minun puolestani Gordon Ramsay voisi voittaa tittelin vaikka joka vuosi. Ja hän saa myös koska tahansa tulla keittiööni kiroilemaan ja huutamaan.

Äyriäiset kaikissa muodoissaan. Grillattu hummeri, chilillä maustetut scampit, Toast Skagen, rapujuhlat, kampasimpukat ja hernepyre, bouillabaisse ja aioli…

Örter, yrtit. Tuoreiden yrttien käyttäminen parantaa ruoan kuin ruoan.

Written by riitta

14.5.2011 klo 08:27

Kategoria(t): Ruoka

Tagged with

2 vastausta

Subscribe to comments with RSS.

  1. Tämä olikin hauska lista 🙂 Ja varsinkin tuo wasabi, eipä olis tullut mulle ehkä ekana mieleen…se sen nenään menevyys on kyyneleitä vuodattavaa, ei niinkään se suutuntuma 🙂

    Mä oon täällä keksinyt, että ehdoton ykkönen on itsetehdyt karjalanpiirakat ja niihin tietty myös itsetehty munavoi. Ja lisäksi mulle on selvinnyt, että gyosat on alunperin kiinasta. Niitäkin opitaan tekemään vielä tämän vuoden aikana 🙂

    Tykkää

    Uusi Aamu

    14.5.2011 at 10:01

  2. Olet oikeassa, jos wasabia on liikaa, tuntuu se nenässä… 😀

    En tiennytkään, että gyosat ovatkin kiinalaisia, kiva tietää! Jään odottamaan kokkailuasi, kaikki hyvät vinkit otetaan vastaan. 🙂

    Tykkää

    riitta

    15.5.2011 at 01:04


I live for comments!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: