masutoaitemu

【マストアイテム】 Japanese noun : must-have, essential item

Itämaisia makuja

with 5 comments

Lievitin pahinta Japani-kutinaa lauantai-illan sukiyaki-illallisella eli japanilaisella fonduella. Eilen kokkasin lohta itämaisilla mausteilla ja lisukkeilla.

Sukiyaki on helppoa, maistuvaa ja oivaa puuhastelua vaikka vieraiden kanssa. Sukiyaki-liemeen (eli nesteeseen, jossa makupalat kypsennetään) tulee soijaa vedellä laimennettuna, sokeria ja sakea. Itse teen meille kolmelle (tästä riittäisi isommallekin porukalle mutta mepä ei ollakaan mitään kukkakeppejä) tällä ohjeella: ¾ mukillista soijaa, loput kuumaa vettä, 10 rkl sokeria ja 6 rkl sakea.

Neste kuumennetaan fonduepadassa. Perinteisiä kypsennettäviä raaka-aineita ovat liha niin ohueksi viipaloituna kun vaan veitsestä lähtee, purjo, erilaiset sienet (meillä oli tällä kertaa siitakkeiden lisäksi enoki-sieniä), etukäteen keitetyt nuudelikiepit ja tofu. Kun ruoanpala on kypsä, kastetaan se vielä raakaan kananmunaan – kuulostaa ehkä pahalta muttei todellakaan ole sitä, uskokaa pois! Kananmuna taittaa paitsi soijan suolaisuutta, myös viilentää ruoan. Tarjolla oli lisäksi tahmeaa riisiä.

Me syömme sukiyakia varmaan noin kerran kuukaudessa. Nykyään pikkukundi haluaa auttaa ja osaa tehdä lähes kaikki valmistelut lihan siivuttamista lukuun ottamatta. Hyvin koulutettu sous-chef, eikö totta?

Lohimedaljongit saivat muhia parisen tuntia marinadissa, johon pilppusin vähän kaikenlaista: inkivääriä, valkosipulia, salottisipulia, sitruunan kuorta ja mehua, thaibasilikaa (en pidä korianterista), soijaa, kalakastiketta, oliiviöljyä ja fariinisokeria. Paistoin kalat uunissa 200 asteessa ja viitisen minuuttia per puoli grillivastuksen alla. Kunpa voisin välittää teille marinadin tuoksun, suu vettyi heti ainakin minulla!

Kalan kylkeen iskin riisiä ja paksoi-siitakewokkia Glorian Ruoka & Viinin ohjeen mukaan. Paksoi-kaalin voi myös korvata kiinankaalilla.

Written by riitta

17.1.2011 klo 10:05

5 vastausta

Subscribe to comments with RSS.

  1. Namskis noita kuvia! Voin kuvitella innokkaan pikku alikokin puuhissaan 🙂 Ja uudet puikon lepuuttimetkin pääsivät heti käyttöön.

    Mitä muuten juotte japanilaisten ruokien kanssa, ihan punaviiniäkö? Vai olutta?

    Tykkää

    Pandice

    17.1.2011 at 10:36

    • Alikokki pitää erityisesti tofun pilkkomisesta, kun saa käyttää kunnon (hedelmä)veistäkin. 🙂

      Punaviiniä juu, olutkin olisi varmasti hyvä vaihtoehto. Jotenkin sitä vaan on niin urautunut, että liharuoka = punkku.

      Tykkää

      riitta

      17.1.2011 at 11:20

  2. Pakko kommentoida, että kyllä olut maistuu myös hyvälle sukiyakin kanssa. Ja sitä Japanissakin juodaan paljon. Ja vinkkinä, että myös sushien kanssa olut on poikaa 🙂

    Tykkää

    Uusi Aamu

    19.1.2011 at 10:01

    • Hei Uusi Aamu ja kiitos kommentistasi! Olut tosiaan sopii lähes kaiken japanilaisen ruoan kanssa, olet ihan oikeasssa. Meillä ”ongelma” on se, että mies ei juo olutta, joten on jotenkin helpompaa napata punaviinipullo mukaan. Ja siinäkin osut ihan nappiin, että sushin kanssa mikään ei maistu paremmalta kuin kylmä olut… 😉

      Tykkää

      riitta

      19.1.2011 at 10:51

  3. […] lauantain itämaiselle lohelle alkukeiton myskikurpitsasta, siitä banjon mallisesta kurpitsasta siis. Resepti on mukaelma vähän […]

    Tykkää


I live for comments!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: