masutoaitemu

【マストアイテム】 Japanese noun : must-have, essential item

Uutta vuotta vastaanottamassa Japanissa

with one comment

Palasimme eilen lomamatkalta Japanista. Tällä kertaa halusimme kokea japanilaisen talven sekä uuden vuoden hulinat heikäläisittäin. Vastaanotimme vuoden 2011 karkeasti arvioituna 10 000 japanilaisen ja muun turistin intiimissä seurassa.

Vuoden vaihtuminen on japanilaisille iso juttu, kenties vuoden isoin juhlapyhä. Silloin ollaan vapaalla, vietetään aikaa perheen kanssa, mennään temppeliin ja syödään ja juodaan hyvin. Uutta vuotta juhlistetaan aina tammikuun kolmanteen päivään. Vuosi 2011 on jäniksen vuosi, ja pupujen kuvia oli ihan joka paikassa.

Me lähdimme Zojo-jin temppeliin aattoiltana. Siellä on tapana jakaa 3000 ensimmäiselle vieraalle ilmapallo sekä siihen kiinnitettävä lappunen, johon kirjoitetaan uuden vuoden toive. H-hetkellä eli keskiyöllä pallot päästetään toiveineen ilmaan. Olin hieman pettynyt kun saavuimme, olin odottanut isoja ja värikkäitä, kenties manga-hahmoisia palloja, mutta ne olivatkin tylsän läpinäkyviä. Syy siihen selvisi kyllä myöhemmin, olisi pitänyt vaan luottaa japanilaisten draaman tajuun…

Tunnelma temppelialueella oli kuin markkinoilla tai suuremmassa kyläjuhlassa. Ruokakojuja oli vierivieressä, musiikki soi ja kamerat räpsyivät. Ihmisiä oli jo yhdeltätoista melkoisesti, ja tunnelma vaan tiivistyi keskiyön lähetessä. Jonotimme itsellemme suklaabanaanit, ja jäimme odottamaan uuden vuoden saapumista. Puheita pidettiin (ei tietenkään ymmärretty mitään), munkit puhuivat ja sitten, 23:59, sammutettiin temppelialueella valot ja isolla valotaululla alkoi välkkyä lähtölaskenta. Viimeiset sekunnit huudettiin kaikki yhdessä, meidän kolmen suomalaiset numerot monen muun kielen seassa. Pallot kohosivat taivaalle, ja tajusin miksi niiden piti olla läpinäkyviä: pallot olivat kuin vesikuplia tai maneetteja välkkyessään eriväristen valojen ristitulessa. Taianomaista ja kaunista.

Nappasimme yhdestä kojusta vielä teryaki-kanaa iltapalaksi ja suuntasimme hotellille. Munkit jäivät vielä paukuttelemaan isoa kelloa ja pelottelemaan vanhan vuoden haamut unholaan. Kokemus oli todella mieleenpainuva, kenties koko reissun kohokohta. Humalaisia emme nähneet, ja mikä ihaninta, ei raketin rakettia tai papaatin papattia!

PS: Laitan tulevina päivinä muitakin juttuja ja kuvia reissustamme, so please stay tuned!

 

Written by riitta

7.1.2011 klo 12:58

Yksi vastaus

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] vuosi sitten uutta vuotta Japanissa, vieläkin tulee hyvä mieli, kun katsoo […]

    Tykkää


I live for comments!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: