masutoaitemu

【マストアイテム】 Japanese noun : must-have, essential item

Aattoillan menu

with 13 comments

Jouluruokien suunnittelu on ihanaa ajanvietettä, olen kolunnut ruokalehtiä ja blogeja tuntitolkulla mielenkiintoisten reseptien perässä. Ruokahalu vaan kasvaa lukiessa, ja mietin onko 137 lajia sittenkään riittävästi, ei kai vaan kenellekään jää nälkä ja tuleehan kaikkien toiveet huomioitua?

Tänä vuonna teemanamme on remontti. Muutimme uuteen kotiin kesällä, ja valitettavasti koti on vielä kovin keskeneräinen. Meinasin jo lyödä hanskat tiskiin, ja perua vanhempieni kutsun aattoillalle kun usko siihen, että tämän kaaoksen keskellä voisi viettää kunnon joulun lopahti. Ja vaikka yleensä olen niitä ihmisiä, jotka saadessaan elämältä pussillisen sitruunoita jäävät kotiin nyyhkimään universumin epäoikeudenmukaisuutta, niin sain käännettyä vaikean tilanteen luovaksi ratkaisuksi. Eli: remppajoulun 2010 menu näyttää alustavasti tältä:

Ruuvimeisseli ja minilihapiirakka

*****

Voissa paistetut kampasimpukat ja hernepyre
Siika x 3: siianmäti tilpehööreineen, graavisiika & siikamousse saaristolaisleivällä
Tonnikala- ja lohisashimi
Paahtopaisti ja piparjuurikastike

*****

Kinkkua ja uunijuureksia (porkkana, bataatti ja mustajuuri)
Rosolli
Pommes duchesse

*****

Suklaafondant ja vaniljajäätelö

*****

Sumppi & plöröt

Ruokajuomana shampanja alkupalojen kanssa, possun kanssa punaviiniä. Ruuvimeisseli on luonnollisesti Screwdriver-drinkki. Siskon ja Lankomiehen yhteisillä syntymäpäivillä Söderkullan kartanossa (mieletön 10 ruokalajin ateria jokaiselle ruokalajille täydellisesti sopivine viineineen ja upea miljöö, kannattaa pitää mielessä) tarjoiltiin mm. noita kampasimpukoita ja hernepyrettä, ja ne veivät kieleni mennessään. Äyriäiset ovat muutenkin ihan minun lempiherkkuani, mutta Söderkullan annoksessa rapean paistopinnan, suolaisen simpukan ja herneiden makeuden yhdistelmä oli jotain ylimaallista.

Fondanttien päälle ajattelin laittaa koristeeksi kuvan kaltaiset suklaamutterit Kultasuklaalta.

Miltä kuulostaa, syntyykö hyvä joulu näillä aineksilla? Entä onko teillä jokin tietty ruokalaji, jota ilman ei pääse oikeaan tunnelmaan?

 

Kuva: http://www.kultasuklaa.fi

Written by riitta

15.12.2010 klo 12:30

13 vastausta

Subscribe to comments with RSS.

  1. Menu kuulostaa herkulliselta! Itse korvaisin tonnikalan jollain vähemmän uhanalaisella lajilla. Meillä on astetta perinteisempi setti pienillä muutoksilla edellisistä vuosista. Jätän pois peruna- ja italiansalaatit liian majoneesin takia. Rosollin tilalle teen punajuuri-rucolasalaattia (ohje ruinattu Töölönrannan kokilta), riisipuuron tilalle ohrapuuroa (ehkä). Jälkiruuan paikasta kisaa suklaafondant ja pieni sacherkakku. Maukasta joulua!

    Tykkää

    Tarja

    16.12.2010 at 22:49

    • Ai niin tonnikalaparat, ehkä ne tosiaan kannattaisi jättää pois. 😦

      Punajuuri-rucolasalaatti kuulostaa taivalliselta, ethän laittaisi sitä kiertoon…? 😉

      Tykkää

      riitta

      17.12.2010 at 09:32

      • Tai ainakin pitäisi käyttää MSC -sertifioitua kalaa. MSC-merkki takaa, että tuote noudattaa kestävän kalastuksen periaatteita. Tämä tarkoittaa mm. sitä, ettei käytetty kalalaji kuulu ylikalastettujen lajien joukkoon. Samoin merkki on lupaus siitä, että kalastus ei ole vahingoittanut meren ekosysteemiä.

        mm. S-marketeissa on jo suurelta osin MSC-sertifioitua kalaa tarjolla. Pitää vain osata kysyä tiskillä! Purkeissa tilanne onkin jo helpompaa.

        Tykkää

        Laura

        17.12.2010 at 12:38

  2. Herkullista, herkullista! Olitko ajatellut jotain tuoresalaattia laittaa, se voisi keventää mukavasti pääruokaa?

    Tykkää

    Pandice

    17.12.2010 at 11:46

    • Jep, jokin tuore ja raikas elementti tuosta puuttuu, se täytyy vielä kehittää. Ja vaikka annoskoot on tarkoitus pitää pieninä, niin alkupalojakin on niin monta, että keventää täytyy. Ja sitäpaitsi pikkukundilla menee hermo joulupukin odotteluun, jos ruokailu venyy liian pitkäksi. 3-vuotiaana (kun tiesi jo mitä tuleman pitää) raukka ykäs kesken illallisen, vatsa ei kestänyt enää. 😀 *paha mutsi nauraa*

      Tykkää

      riitta

      17.12.2010 at 12:01

  3. Tässä mahtavan wasabi-rakuunasinapin ohje (nam!)

    http://www.vihrealanka.fi/teemat/wasabi-rakuunasinappi

    Tykkää

    Laura

    17.12.2010 at 12:42

    • Kiitos Laura vinkistä kalan suhteen, täytyy laittaa korvan taakse, oli ihan uutta infoa mulle.

      Ja kiitos myös sinappiohjeesta, ei voi olla pahaa jos siihen tulee wasabia!! 😀

      Tykkää

      riitta

      17.12.2010 at 12:52

  4. Punajuuret, suola, pippuri, balsamico ja hunaja uuniin. Paahdetaan pehmeiksi ja jäähdytetään. Kasataan päällekkäin astiaan punajuuria ja rucolaa. Ehkä ripaus balsamicoa päälle. Nam!

    Tykkää

    Tarja

    17.12.2010 at 14:33

    • Wau, tuota kokeilen ehdottomasti! Rakastan punajuuria ja rucolaa, voin vaan kuvitella miltä kombinaatio maistuu suussa. Kiitoskiitoskiitos Tarja!

      Tykkää

      riitta

      17.12.2010 at 14:36

  5. Niin jotta olikos teillä vielä yks jakkara vapaana? Mä voisin tulla ”käväsee” aattona 🙂

    Tykkää

    Pale

    17.12.2010 at 20:31

  6. Hyvä Pale, ymmärsit oikein: kaaoksen keskellä on nimenomaan jakkaroita tarjolla… Tervetuloa! 😀

    Tykkää

    riitta

    17.12.2010 at 22:48

  7. Tarjan punajuuret pääsee myös meillä joulupöytään. Harmi, ettei ne istu tämän illan menuun, ne olisivat sopineet erinomaisesti tyttöjen glögi-iltaan. Punajuuret ei voi olla pahoja, eikä ainakaan noilla mausteilla 😉

    Tykkää

    elmond

    18.12.2010 at 10:05

    • Testasin reseptiä tänään, ja ai että oli hyvää! Menee aaton pöytään, kiitos Tarja!

      PS: Ihanaa kun on tullut näin paljon kommentteja, kiitos kaunis kaikille tasapuolisesti. 🙂

      Tykkää

      riitta

      18.12.2010 at 21:47


I live for comments!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: